Neid õhukaadreid aga ei tehtud kalli profitehnikaga, vaid edastati hoopis tavakasutajatele mõeldud drooni DJI Phantom 3 abil ja nutitelefoni pakutud 4G mobiilse interneti teel.

Möödunud pühapäev, 25. oktoober, näitas ilmekalt, kui suure hüppe on droonitehnoloogia tänaseks teinud. Nimelt suudab DJI Phantom 3 edastada kõrglahutusega videot interneti teel YouTube'i, kus see oli kogu maailmale otsepildis nähtav.

Just sellise lahenduse abil edastati Eesti jalgpalli IV liiga finaalmängust videot produktsioonibussi, milles töödeldi kokku professionaalne mänguülekanne tavakaamerate ja droonikaadrite koosluses. Mäng toimus Tallinnas FC Eston Villa ja FC Tarvastu vahel.

Otseülekande teeb märkimisväärseks asjaolu, et see ei toimunud suurturniiril, vaid harrastussportlastele mõeldud liiga finaalmängus. Vaid paar aastat tagasi oleks selliste õhukaadrite otseülekandes edastamine nõudnud eritehnikat ja spetsiaalset meeskonda, milleks on eelarvet vaid suurürituste korraldajatel.

Ülekande ettevalmistamiseks oli tarvis taotleda vaid lennuluba ning testida kohapealse mobiilse interneti kiirust. YouTube'i live streami ülesseadmine äpi DJI GO kaudu õnnestus hõlpsalt.

Kuna mäng kestis 2x 45 minutit, siis tuli iga 20 minuti järel droon korra maandada ning teostada kiire akuvahetus. Ohutuse tagamiseks filmiti vaid väljaku äärelt, mitte mängijate ega pealtvaatajate kohalt.

Foto: tootja

Mängu peakorraldaja Raivar Vaheri sõnul viib droonide kasutamine harrastusspordi ülekanded uuele tasemele.

Linnulennult võetud kaadrid andsid mängust hea ülevaate nii kohapealsetele kommentaatoritele kui ka FC Tarvastu fännidele, kes Viljandimaalt mängu kohapeale vaatama ei jõudnud.

Droonilt pildi edastamine avab spordivõistluste korraldajatele uusi võimalusi. Näiteks saab maratonidel ühe drooniga katta suurema ala kui kümne maapealse kaameraga.

Nii tekib ka väiksema eelarvega üritustel võimalus kogu võistluse vältel juhtgruppi jälitada või näidata kaadreid kohtadest, kuhu ligipääs tavakaameraga on raskendatud.

Pühapäevase finaalmängu droonikaadrid filmis Kopterid.ee ja ülekande teostas Baltic Broadcasting. Ülekanne on korduses nähtav YouTube'is.