Üks terav küsimus puudutab seejuures arstiabi. Kuna keegi pole veel Marsil käinud, puudub meil tegelik arusaam sellest, millised ohud seal end peita võivad. Lisaks võib juhtuda kõike - näiteks võivad inimesed saada põletada või kogemata luu murda. Kosmoses võtab isegi pisivigastuste paranemine oluliselt kauem kui Maal, seega kuidas selliste ootamatustega tegeleda?

Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) heaks töötavad Dresdeni Tehnikaülikooli teadlased on loonud 3D printeri, mis on võimeline printima inimnahka ja luid ning mis on mõeldud just kosmoses kasutamiseks. "Põletuste puhul võiks uus nahk olla bioprinditud, selle asemel, et hakata seda mujalt astronaudi kehalt siirdama," ütles ESA poolel projekti eest vastutav Tommaso Ghidini Engadgetile.

Kõnealuse projekti puhul oli ka ülioluline, et printimisseade töötaks nullgravitatsiooni tingimustes ning see oli teadlastele tõsine väljakutse. Selleks pidid nad alginaadi ja metüültselluloosi abiga paksendama naharakkude printimiseks kasutatavat inimvere plasmat, mida kasutatakse nn biotindina. Luude printimiseks lisati sarnastele prinditud tüvirakkudele lisaks veel kaltsiumfosfaadist luutsementi, mis aitab luid toestada ning mille keha luude kasvamise käigus omastab.

Kuigi projekt on hetkel olnud edukas, rõhutavad teadlased, et enne kui süsteemi kosmoses kasutada saaks, on vaja veel palju arendustööd teha. Näiteks on vaja välja mõelda, milliseid rajatisi ja tehnilisi lahendusi tulevased kosmoselaevad selliste printimiste tarvis vajaksid. Samuti loodavad teadlased, et saavad lahendused ajapikku ka Maa asukatele kättesaadavaks muuta.