Värskendame siis mälu: mida see varjutuste liigitamine siis tegelikult tähendab? Vaatame pilti:

Päike on Maast oluliselt suurem, seetõttu on Maa vari koonusekujuline. Täisvarju piirkond, kus Kuu poolt vaadates Maa katab terve päikeseketta, on joonisel tumedam. Kui Kuu on tervenisti selles varjukoonuses, on tegu täieliku kuuvarjutusega, Maalt näeme siis „pimendatud Kuud.“ Kui Maal poleks atmosfääri, ei näeks me täisvarjus olevat kuuketast üldse.. Et aga Maad ümbritsev atmosfäär on olemas, jõuavad Kuuni atmosfääri poolt painutatud valguskiired ja me näeme täiskuud oluliselt tumedamana,värvilt punakaspruunina.

Kui Kuu jääb varjukoonuse piirile, on osa temast Päikese poolt valgustatud ja me näeme täiskuu asemel kuusirpi. Kui hoolikalt vaadata, siis tavaline kuusirp see ei ole – varjujoon ei tarvitse läbida Kuu pooluseid. Taevas näha olev „kuu tükk“ on seetõttu pigem segmendi kui sirbikujuline. Maa varjujoone ei ole nii kõver kui kuuketta serv.

Kui Kuu jääb poolvarju piirkonda, siis me varjujoont ei näe. Varjutusest annab märku vaid kuuketta ebaühtlane heledus: täisvarju poolne serv on tavalisest tumedam. Et Kuu on taevas väga hele, siis me seda tumenemist tavaliselt ei märka, küll aga on tumedam pool selgesti näha fotodel. Aasta 2016 ongi selle poolest omapärane, et mõlemad selle aasta kuuvarjutused on poolvarjulised.

Loomulikult eelneb igale osalisele ja täisvarjutusele poolvarju faas, kus Kuu pole veel täisvarjuni jõudnud. 28. september ongi hea selle poolest, et vaadelda saab kõiki kolme faasi. Muidugi, kui ilm on selge ja te suudate vara tõusta. Poolvarju minek algab kell 03.12 (Eesti suveaeg!) ja täisvarjuni jõuab ta kell 04.07. Seejärel tuleb osalise varjutuse faas, mis kestab kella 05.11-ni. Sealt algab täielik varjutus, see lõpeb kell 6.23.

Kuidas see taevas välja näeb, sellele annab ehk selgitust järgnev joonis.

Viimast poolvarju faasi me ei näe, kuna Kuu on selleks ajaks loojunud (Tartus loojub Kuu kell 7.19, Tallinnas kell 7.28).

Tasub veel märkida, et loojuv Kuu on silmapiiri suhtes kaldu (pööra pilti 30 kraadi paremale).