Kui ettevõttel õnnestuks selliste sortide aretamine Maal, tagaks USA riiklik taimesordikaitse seadus (Plant Varieties Protection Act) neile avastustega seotud ainuõigused vähemalt 20 aastaks. Kui teadustöö leiab aga aset kosmosejaamas, jäävad leiutise ainuõigused Zero Gravity Solutionsile ainult viieks aastaks, vahendab Space News.

Ka teised erasektoris tegutsevad teadlased, kes sooviksid uurida mikrogravitatsiooni mõjusid kõikvõimalikele taimedele, ravimitele ja materjalidele, on väljendanud muret, et valitsuse kehtestatud reeglid, mis piiravad nende õiguseid intellektuaalsele omandile, võivad takistada neid oma avastuste arvelt kasu lõikamast.

Kõige kurja juureks on seadustekomplekt, millega osa kosmosejaamast deklareeriti USA riigile kuuluvaks laboratooriumiks. 2010. aastast pärineva seadusega NASA Authorization Act nägi USA kongress ette, et kosmoseagentuur peab kosmosejaama pardal asuva riikliku labori haldamiseks sõlmima koostöölepingu mittetulundusühinguga.

Föderaalametkondade käibe-koostöölepingud hõlmavad kogu USA valitsusaparaadi üleselt standardseid klausleid ja tingimusi, mis muu hulgas reguleerivad õiguseid intellektuaalsele omandile.

Kuna NASA-le meeldib töötajate ja alltöövõtjate avastusi enda nimele kirjutada, on iga suurem ettevõte, mis tahab säilitada osa õiguseid mõnes NASA-le kuuluvas rajatises välja töötatud leiutisele, loobuma ametlikult mõnedest teistest õigustest. Kui ettevõte sellega nõus ei ole, pälvib kosmoseagentuur automaatselt volituse leiutise kasutamiseks valitsuse huvides.

NASA pakub välja seadusandlust, mis innustaks uurijaid jagama riikliku kosmoseagentuuriga teavet kosmosejaama pardal arendatud leiutiste ja patentide kohta, jättes samas uurijaile kõik leiutisi ja patente puudutavad õigused, nagu ka kosmosejaamas läbi viidud uurimistegevuse vältel kogutud andmed.