Inimkonna suutmatuse taga leida Maaga sarnaseid planeete ei pruugi olla tehnoloogilised piirangud või auahnuse puudumine — paistab, et oleme kohale jõudnud lihtsalt liiga vara ja valesse kohta.

Hubble’i ja Kepleri orbitaalteleskoopide andmete kallal pead murdnud teadlased usuvad nüüd, et praeguseks hetkeks on moodustunud alles napp kaheksa protsenti potentsiaalselt elukõlbulikest planeetidest kogu universumis.

Arvestades seda, kui palju gaasilist vesinikku ja heeliumit Suurest Paugust järel on, on uutel planeetidel tekkimiseks võimalusi veel küllaga, nähtub teoreetilisest uurimusest.

Kõige tõenäolisemalt tekivad sellised planeedid kas kääbusgalaktikates või hiiglaslikes galaktikaparvedes, kus tähed pole kogu ümbritsevat gaasi ära kasutanud.

Probleem on selles, et Linnutee galaktika nende hulka ei kuulu. Suurem osa meie galaktika gaasidest on juba ära kasutatud.

Ja ehkki meie kodugalaktika sisaldab hinnangute kohaselt suisa miljard elukõlbulikku planeeti, on see siiski vaid tilgake meres arvestades asjaolu, et Linnutees on kuni 400 miljardit tähte.