"Seal me olime - meile oli taeva vaatlemiseks ette nähtud öö teine pool ja järsku nägime me mingusuguseid jooni. Panime kaks ja kaks kokku ja mõistsime, et tegu on Starlinki satelliitidega," ütles Cliff Johnson Chicago Northwesterni Ülikoolist, kelle Tšiilis toimunud taevavaatlust satelliidid häirisid. See vahejuhtum leidis aset eile.

Kui praegu on Starlinkil õhku toimetatud vaid 60 satelliiti ja juba need häirivad teadlasi, siis maksimaalselt on SpaceX Starlinki projekti puhul räägitud koguni 42 000 Maale internetti kiirgavast satelliidist. Hetkel on Maa ümber tiirlemas vaid umbes 3000 aktiivset tehiskaaslast ning nende hüppeline kasv ajabki astronoomid tagajalgadele.

"Need satelliidid on nii eredad, et päikesevalguse poolt valgustatuna on need nähtavad nii binoklite kui ka suuremate optiliste vaatlusvahenditega," selgitas Hollandi raadioastronoomia instituudi teadur Cees Bassa. Ta on ka välja arvutanud, et juhul, kui kõik planeeritud satelliidid tõepoolest orbiidile saadetakse, saab ükskõik millal taevasse vaadates näha vähemalt 140 neist.

Kas viis minutit ajakaotust on katastroof?

Johnson ja tema kaasastronoomid, kes uurivad tumeaine poolt domineeritud galaktikaid, tõdevad, et näiteks eile öösel pidid nad juba oma töö viieks minutiks katkestama, kuna satelliidid olid teleskoobi vaateväljas. Hetkel orbiidil olevast 60st Starlinki satelliidist läbis teleskoobi vaatlusteekonda 19.

Kuigi tundub, et viis minutit ei ole ülemäära pikk aeg, on rahvusvahelises kasutuses olevate teleskoopide puhul ajaga enamasti kitsas käes ning seetõttu tahetakse tööaega maksimaalselt ära kasutada.

"See juhtus täpselt enne astronoomilist videvikku. Iga vaatlustandardi kohaselt on tegemist põhimõtteliselt südaööga, mille jooksul enim andmeid tahetakse koguda. Ja see juhtus täpselt sel hetkel, mil kõik tahavad ära kasutada iga minutit vaatlusaega, mis nende teleskoopide ja vaatlusjaamade puhul kasutada antakse," selgitas Johnson.

Rekord, mis püsib kaua

Kuigi üksikuid satelliite on alati piltidele ja vaatlusväljadesse jäänud, hämmastaski Johnsonit sel korral see, et neid oli koguni 19. "See oli mu jaoks üpris šokeeriv - näha 19 erinevat satelliidijälge," sõnas Johnson. "Ma pole kunagi midagi sellist näinud. Usun, et see rekord püsib veel üpris kaua."

SpaceX on kommentaarina öelnud, et üritab maksimaalselt astronoomide muresid leevendada. Näiteks on kavas kõik tulevikus kosmosesse saadetavad tehiskaaslased mustaks värvida, et vähendada nende peegeldusvõimet. Samuti on lubatud, et satelliitidega üritatakse manööverdada nii, et need püsiks vaatluspiirkondadest eemal ega segaks olulisi vaatlusi.

Johnson jääb aga skeptiliseks. "Need mõtted on paberi peal head, kuid kui need satelliidid ükskord kõik sinna jõuavad. Ma arvan, et inimesed ei oska hetkel arvatagi, kui hull see olukord olema saab," ütles ta. "Viie minuti kaotamine ei ole ju midagi hullu, kuid kui me jõuame tulevikus selleni, et kaotsi läheb pool tundi või tund, siis see oleks väärtusliku vaatlusaja vaatepunktist oluline kaotus."