USA satelliit Zuma plaaniti kosmosesse viia SpaceXi kaheastmelise Falcon 9ga 7. jaanuaril, see oli SpaceXi esimene tänavune start. Missioon oli lausa nii salajane, et ametnikud ei öelnud sedagi, millise valitsusagentuuri projekt Zuma on. Igatahes on teada, et ehkki raketi start läks nagu plaanitud, ei eraldunud satelliit raketi teise astme küljest ja hävis.

Kuigi esialgu oli mõne päeva jooksul pärast starti ebaselge, kas Zuma jõudis orbiidile või ei - oli neid, kes väitsid, et jõudis ja neid, kes ütlesid vastupidist - sai peatselt ikkagi selgeks, et tehiskaaslane ei eraldunud raketi ülaastme küljest ja lartsatas sellega koos kusagile India ookeani.

Järgmise sammuna asuti süüdlast otsima. SpaceX teatas kohe alguses, et nende Falcon 9 töötas igati korrektselt. Space vahendab nüüd Wall Street Journali, mis teatab, et nende argument oli õigustatud: kaks erinevat ekspertide meeskonda, üks valitsuse oma ja teine lennundustööstuse omadest koosnev, leidsid, et probleem seises nn lastiadapteris, millega Zuma oli Falcon 9 teise astme külge kinnitatud.

WSJ kirjutas, et Northrop Grumman oli selle seadme alltöövõtja käest ostnud, seda oli ühe protsessiga kokkupuutunud inimese sõnul märkimisväärselt muudetud ja seejärel kolm korda edukalt maapinnal katsetatud. Aga nagu üks asjassepuutuv isik WSJ-le ütles, ei suutnud adapter satelliiti nullgravitatsiooni tingimustesse jõudnuna siiski raketi küljest lahti ühendada.

Need muudatused olid, nagu selgub, viidud läbi selleks, et satelliit raketi küljest eraldudes liialt ei vibreeriks. Zuma disain oli anonüümsetele allikatele toetudes selline, et raputamine-jõnksutamine võinuks sellele olulist kahju teha. Analüütikud arvavad sellest lähtuvalt, et tegu võis olla näiteks ballistiliste rakettide eest hoiatava satelliidi või mingit muud laadi radariga varustatud kosmoseaparaadiga.

WSJ märgib veel, et selline raport on Norhtrop Grummani jaoks kahtlemata kehv uudis. Ettevõte on James Webbi kosmoseteleskoobi ehitusel NASA peamine alltöövõtja; seadme hind on 8,8 miljardi dollarit ja sellest peaks saama kuulsa Hubble`i järglane. Webbi valmimist on kogu aeg edasi lükatud ja eelarve on korduvalt lõhki läinud, viimati vaid kaks nädalat tagasi - siis teatas NASA, et observatoorium alustab orbiidil tööd kõige varem mais 2020. Teatati, et teleskoobi hiiglaslikus nn päikesekilbis on tillukesed rebendid ja ka süsteemis on mitmeid vigu.