Viimatine presidendikampaania oli libauudiste levikuosas rekordiline, üks sellistest oli ka pahatahtlik laimukampaania, nagu mingi Washingtoni pitsabaar oleks justkui seotud laste seksuaalse ärakasutamisega ja justkui kõik demokraatide partei juhid oleks sellega seotud. Nüüd läks aga aktivist ja endine Reformipartei kandidaat, 1979-1988 ka Luure keskagentuuris (CIA) töötanud Robert David Steele oma väidetes veelgi kaugemale, külalisena kõmulises Alex Jonesi videosaates.

"Vaata, ma tean, et 90 protsenti NASA missioonidest on salajased, ja mulle on öelnud kõrgel tasemel NASA insenerid, et meil pole aimugi, mis toimub," väitis konspiratsiooniteooriate ja libauudiste levitamisega kuulus saatejuht. Steele tuli lagedale väitega, justkui USA kosmoseagentuur NASA tegeleks lasterööviga: "See võib kõlada kuulajatele kui midagi uskumatut, kuid me usume tegelikult, et Marsil on juba koloonia. Seda asustavad lapsed, keda on röövitud ja lähetatud Marsile 20-aastase kosmoselennuga, kus neil ei jää muud üle kui hakata orjadeks Marsi koloonias."

Kuna Steele'i esitleti kui "CIA insaiderit", pidanuks see tema väidetele ka tõenduseks olema, kuigi on alust arvata, et ligemale 30 aastaga väljaspool agentuuri pole tal mingit juurdepääsu tegelikele saladustele. Küll on ta teinud libateooriate levitamisest oma elukutse.

Jättes kõrvale faktid, et tegelikult kestab lend Marsile vaid kuus kuni üheksa kuud, seal pole seni ühtki kolooniat, Marsil on niivõrd külm ja kõle, et eluvorme, kui neid kunagi ongi seal esinenud, pole õnnestunud leida, on süüdistus lasteröövis juba tõeliselt üle võlli. Aga üha enam on NASA sunnitud vastama ka tõelistele jaburustele.

Guy Webster, kes tegeleb NASA-s Marsi-lendudest teavitamisega, kinnitas väljaandele Daily Beast, et Marsil pole ühtki inimest, on küll aktiivselt liikuvad marsikulgurid, kuid mitte ühtki hingelist.

Marsi-teooriaid on ajanud igasugust vahtu üles juba alates 1976. aastast, kui Viking 1 missiooni hägustest fotodest võis välja lugeda näojooni Marsi pinnal, mis lähemalt vaadates küll osutusid tavaliseks mäeks.

Mida enam fotomaterjali Marsi-kulgurid ja Marsi orbiidil tiirlevad satelliidid edastavad, seda enam on levima hakanud ka photoshopitud moonutised nendest fotodest, mis kõik üritavad väita Marsil elavate eluvormide olemasolu, kuigi tegeliku andmestiku baasil saavad teadlased spekuleerida vaid miljoneid aastaid tagasi võimalikult olemas olnud eluvormide üle.

Ja kuna NASA ei ole võimeline neid väljamõeldisi kinnitama, on läinud lahti veel vihasem raevukampaania NASA vastu, et see varjavat midagi. Pole Marsil ei krabisid, ei rotte, ei sisalikke ega oravaid, ammugi mitte inimesi väljamõeldud Marsi-koloonias elamas. Kuid viimati on isegi küberterroristlik rühmitus Anonymous juba selliste libateooriate õnge läinud, asudes omakorda NASA-t süüdistama.

Marsi-koloonia rajamiseks on siiani ainus plaan, mida propageerib hollandlaste idufirma Mars One, viia neli esimest inimest Marsile elama nüüdse seisuga aastal 2031, ehk varasemad jutud 2023. aastast võib unustada. Kuid isegi sellel plaanil pole veel toimivaid tehnoloogilisi lahendusi kolooniast püsivalt elamiskõlbulikku teha. Senised plaanid näeks ette vaid 20 inimese toimetamist üheotsapiletiga sinna, koloonia edasise varustamise kohta plaanid puuduvad.

Juba 20. sajandi esimesest poolest pärinevad küll terve rida ulmelisi fantaasiaid kolooniast Marsil, kuigi toona polnud autoritel isegi ettekujutust kui inimvaenulikud keskkonnatingimused Marsil valitsevad. Esimene Maal valmistatud aparaat maandus Marsil aastal 1971, esimesi mehitatud lende nähtavasti enne 2030. aastaid ei tulegi.