Ilmneb, et missiooni üks suuremaid eesmärke, elektrilise päikesepurje lahtikerimine ei õnnestunud, sest kerimise süsteem oli saanud stardil kannatada. Nüüd on plaanid seotud Soome Aalto ülikooli satelliidiga, kaugemas tulevikus on siiski sooviks ka viia üles uus Eesti satelliit ESTCube-2, sedapuhku juba märgatavalt kaugemale orbiidile. Aga selle plaanid sõltuvad soomlaste edust.

ESTCube-1 on esimene Eesti satelliit, mis saadeti Maa orbiidile 7. mail 2013. Veidi enam kui poolteist aastat hiljem loevad tudengisatelliidi loojad ESTCube-1 missiooni lõppenuks. Aparaadi akudel pole lihtsalt enamaks särtsu.

Eesti esimese tudengisatelliidi ESTCube'i viimased sõnad, mille satelliit edastas morsekoodis, olid: "Hallo Maa! Siin ESTCube-1. Olen töötanud kosmoses 651 päeva inimkonna helgema tuleviku nimel. Tänasest lähen pensionile ja loen järgmised 20 aastat teie sõbrapäevasoove. Elagu Eesti!"

Järgnevalt tiirleb ta ümber Maakera veel paarkümmend aastat, kuni lõpuks ise atmosfääris ära põleb.

Eesti tudengisatelliidi programm algatati Tartu ülikooli üliõpilaste ja õppejõudude poolt 2008. aastal eesmärgiga populariseerida reaal- ja inseneriteadusi, anda tudengitele praktilisi kogemusi ning arendada ettevõtlikkust, vahendas ülikooli pressiteenistus.

Programmi algataja ja juhendaja, Tartu ülikooli optilise metroloogia dotsendi Mart Noorma sõnul on programm täitnud oma eesmärgi – paljud tublid noored on saanud oma teaduskraadi ning välja on arenenud mitmeid Eesti majandust toetavaid ettevõtteid.