Kui uue kerge ja kokkuvolditava satelliidi projekt hoo sisse saab, võib luuramine muutuda oluliselt hõlpsamaks.

DARPA programmi MOIRE (ingl Membrane Optical Imager for Real-Time Exploitation; reaalajas kasutatav membraanoptiline kuvamisseade) raames on traditsiooniline klaasist kosmosekiiker ümber projekteeritud kõigist varasematest kuvamis-tehiskaaslastest suuremaks ja kergemaks orbitaalteleskoobiks, mis teeks lihtsamaks suurte piirkondade pikaajalisema seiramise.

MOIRE, mis kujutab endast eraldiste „õielehtede“ tihedalt kokku pakitud kobarat, laotub 36 000 kilomeetri kõrgusel Maa kohal 20-meetrise läbimõõduga kettaks. Planeedi ümber tiireldes jääks MOIRE valvsa pilgu alla korraga umbes 40 protsenti Maa pinnast, mida aparaat jäädvustaks kõrge eraldusteravusega foto- ja videoülesvõtete kujul.

Ehkki DARPA osutusel oleks sellistest omadustest palju kasu ilma ennustamisel ja päästeoperatsioonide paremal läbiviimisel õnnetuspiirkondades, on selge, et sisuliselt saab olema tegu maailma võimsaima lendava spioonikaameraga.

Seni on kõrge eraldusteravusega kaadrite pildistamine nõudnud suure läbimõõduga peegleid, ent paksu ja rasket klaasi on väga keeruline ja kallis töödelda. DARPA osutusel lähenevad klaaspeeglite mõõtmed praegu kiiresti võimalike gabariitide ülempiirile, millest alates muutuvad need nii suureks, raskeks ja kalliks, et neid pole võimalik transportida isegi mitte kõige suuremate olemasolevate rakettidega.

„Membraanoptika võimaldaks meil mahutada palju suuremaid, kõrgema eraldusteravusega teleskoope väiksematesse ja kergematesse konteineritesse,“ selgitas DARPA programmijuht, kolonelleitnant Larry Gunn pressiteates. „Selles mõttes „lõhume“ me „klaaslage“, mille on meile peale sundinud optikaseadmete ülesehituslikud iseärasused.“
darpa.mil

Erinevalt tavalistest kosmoseteleskoopidest, mis peegeldavad valgust peeglitega või painutavad seda refraktsiooniläätsedega, hakkab keskeltläbi tavalise köögilauavakstu paksune MOIRE optiline membraan valgust murdma.

Kuna MOIRE-t on tänu väiksele kaalule ja mõõtmetele niivõrd palju lihtsam kosmosesse saata, usuvad DARPA esindajad, et programmi saadab edu juba ainuüksi eelarvekaalutlustel.