Sellest ajast saati, kui laser-kaardikepid 1990ndatel odava tarbekaubana turule toodi, on inimesed tundnud tihtilugu vastupandamatut kihku neid millelegi suunata — küll kaaskodanike, küll loomade ning viimasel ajal ka lennukite pihta.

Maapinnal paistavad taskulaserid nõrgad ja nende projektsioonid hajusad, kuid inimesed kalduvad alahindama seda, kui kaugele on võimalik laservalgust kiirata või mis tegelikult juhtub, kui see mööduvat lennukit või helikopterit tabab.

Laservalgus mitte ainult ei küündi lennukite kokpittidesse, vaid piloodikabiinide pleksiklaasist aknad kipuvad seda ka oluliselt võimendama.

Kui valguskiir levib sähvatustena, häirib see lenduri vaatevälja umbes samavõrd kui kaameravälgu sähvatus pimedas ruumis. Umbes 350 meetri kõrgusel võib laservalguse-sähvatus täita kogu kokpiti. Häirivalt mõjub laserkiiretabamus aga veel ka kolme ja poole kilomeetri kõrgusel.

Näide:

Ehkki seni pole laseritega tembutamine lennuõnnetusi põhjustanud, on mõned piloodid pidanud muutma kurssi ning mitukümmend on vajanud arstiabi.

Nii USA riiklik lennundusamet FAA kui ka juurdlusbüroo FBI on rakendanud erakorralisi meetmeid, üritamaks veenda elanikkonda lasereid mitte lennukeile suunama.

Omaette mõistatus on, mis üldse ajendab meid midagi sellist tegema. FBI avaldas kommentaari laseri lennuaparaadile suunanud ja sellega vahele jäänud Jason Stouderilt, kes rääkis, et ta lihtsalt imetles laservalgust.

Ta olevat tahtnud näha, kui kaugele see levib ja milleni ulatub. „Helikopter lihtsalt lendas mööda ja ma otsustasin vaadata, kas kiir ulatub kopterini,“ möönis mõtlematu mees.

Ehkki laser-kaardikeppide asukohta on keeruline välja selgitada, aitab helikopteri GPS-seade piirkonna enamasti üsna täpselt paika panna. Kui keegi selles piirkonnas regulaarselt laseritega lennukeid valgustab, võivad ametivõimud läkitada sinna peibutis-helikopteri, et näha, kas tabamusi tuleb veel.

Mõned seadusetegijad soovitavad viiest millivatist võimsamaid laserid seadusega keelustada. Entusiastid, kes kasutavad kuni tuhande millivatise (s.t ühevatise) võimsusega lasereid teaduskatsete läbiviimiseks, taolist piirangut tõenäoliselt ei tervitaks.

Austraalias Uus-Lõuna-Walesis, kus ühest millivatist võimsamate laseritega kaubitsemine on 2008. aastast alates olnud keelatud, on tekkinud uus must turg, mis võib olla olukorda halvendanud, kuna võimsaid lasereid tuuakse nüüd maale ja müüakse madala võimsusega
seadmete pähe.

Kuna lasersigatsejate tuvastamine võib olla üsna keeruline, pakub näiteks FBI valvsatele kodanikele vilgutavate huligaanide arreteerimiseni viiva teabe eest 10 000 dollari suurust pealekaebamistasu.