Pärast seda, kui 150 miljonit dollarit maksnud tehiskaaslane tummaks jäi, otsis NASA seda tervelt kaks aastat. Siis sai raha otsa ja otsingud lõpetati.

Nüüd aga kinnitasid NASA Goddardi kosmoselendude keskuse insenerid, et Kanadas Briti Columbia provintsis elav ja igapäevaselt elektriinsenerina töötav amatöörastronoom Scott Tilley on tuvastanud signaali, mille saatis välja just kaua kadunud IMAGE.

Washington Post kirjutab, et Tilley on juba poisipõlvest saati õhtuti ja öösel taevasse kiiganud, keskendudes salajaste satelliitide otsimisele. Paar nädalat tagasi tuvastas ta aga salasatelliidi asemel hoopis täitsa avalikult tegutsenud IMAGE`i signaali.

Äkki saab satelliidi taas töölegi

Tilley kontakteerus seejärel Twitteri kaudu NASA teadlastega ja nagu Space kirjutab, suudeti 30. jaanuaril Marylandi osariigis asuvas Johns Hopkinsi füüsikalaboris kinnitada, et tõepoolest on amatööri leitud signaal IMAGE`i saadetud. Nüüd plaanivad teadlased kosmoseaparaadi seisukorrast paremat aimu saada ja vaadata, kas on äkki isegi võimalik see uuesti tööle saada ja seadistada oma esialgseid ametikohustusi täitma. IMAGE`i ülesanne oli uurida Maa magnetosfääri ja koguda andmeid kosmoseilma ning selle kohta, kuidas see GPS-seadmeid ja raadiolaineid mõjutab.

Tõsi - projektiga alustati juba 80ndate lõpus ja üles saadeti tehiskaaslane samuti peaaegu kakskümmend aastat tagasi, mis tähendab, et Maa peal olevate ja satelliidi pardal paiknevate seadmete tarkvara vahel valitseb paras lõhe. Igatahes peaks IMAGE`i peakontrollsüsteem töökorras olema, usub NASA. Insenerid on Space`i teatel suutnud juba lugeda ka mõningaid satelliidi "majapidamisandmeid".

Vool on A-osas tagasi

NASA on veel teatanud, et 2004. aastal toimus satelliidi pardal ootamatu elektrisüsteemi taaskäivitus. Pärast seda naases elekter miskipärast vaid kosmoseaparaadi ühte sektsiooni, täpsemalt B-ossa (satelliitidel on tavaliselt kaks riistvarasüsteemi, A ja B - kui üks peaks rikki minema, saab missiooni huvides sujuvalt varusüsteemiga jätkata). Teadlased järeldasid siis, et A-osa ei tööta enam ja jätkasid ülejäänu missiooni kuni side kadumiseni 2005. aasta lõpus ainult B-osa kasutades.

Värsketest telemeetriaandmetest järeldatakse, et nüüd on elekter jälle A-osas tagasi. Tänu sellele hakkaski satelliit taas signaale välja saatma, millest üks ka Tilleyni jõudis. Kuidas täpselt A-sektsioon uuesti tööle hakkas, pole veel teada, ent ei saa välistada, et päikesepaneelide abiga laadis see oma akud täis, toimus jälle üks restart, satelliit ärkas ellu ja saatiski signaali teele.