NASA andis teada James Webbi nimelise kosmoseteleskoobi tehnilise ülevaatuse viimase etapi lõpuleviimisest. “See tähendab, et kogu projekteerimistöö Webbi teleskoobi jaoks on tehtud ja midagi olulist enam ei lisandu,” selgitas pressiteates NASA satelliidiplatvormihaldur Webbi teleskoobi juures Richard Lynch.

Teleskoop, mis peaks laotusse startima 2018. aastal, on oluliselt suutlikum kui selle eelkäija, 1990. aastal orbiidile jõudnud Hubble’i kosmoseteleskoop. NASA on teleskoopi ehitanud koostöös Euroopa kosmoseagentuuriga ESA ja Kanada kosmoseagentuuriga CSA. Rahvusvaheline töörühm usub, et pikemaid lainepikkuseid vaadelda suutev Webbi teleskoop võimaldab heita pilku mõnedele kõige esimestest meie universumis tekkinud tähtedest ja osakestest.

Lisaks hakkab uus teleskoop vaatlema ka universumi tulevikku. Uued tähed ja planeedid moodustuvad kosmilistes tolmupilvedes — keskkonnas, millest Hubble’i teleskoobi pilk läbi tungida ei suutnud. Tulevikus saavad aga teadlased tänu Webbi teleskoobi infrapuna-vaatlusseadmetele jälgida uute galaktikate kujunemist.

James Webbi nimeline kosmoseteleskoop JWST, varasema nimetusega “järgmise põlvkonna kosmoseteleskoop” (ingl NGST, Next Generation Space Telescope) on projekteerimisjärgus, peamiselt infrapunaspektris vaatluste sooritamiseks kohandatud kosmoseteleskoop, edasiarendus Hubble’i ja Spitzeri kosmoseteleskoopidest. Teleskoobi olulisemateks tehnilisteks karakteristikuteks on suur ja väga külm 6,5 meetrise läbimõõduga peegel, Maast väga kaugel, Maa ja Päikese vahelises Lagrange’i punktis L2 paiknev orbitaalne vaatluspositsioon ning neli eriliste omadustega vaatlusseadet.

Alates 1996. aastast projekteerimises olnud teleskoop kujutab endast 17 riigi vahelist koostööalgatust NASA juhtimisel, kusjuures märkimisväärselt on sellesse panustanud Euroopa kosmoseagentuur ESA ja Kanada kosmoseagentuur CSA. Nime on tulevane teleskoop saanud NASA teise administraatori, Apollo programmi hindamatu panuse andnud James E. Webbi järgi.

2011. aastal, pärast umbes kolme miljardi dollari kulutamist, mil rohkem kui kolmveerand teleskoobi riistvarast oli juba tootmises või katsetamisjärgus, vaagis USA kongress projekti lõpetamist. 2011. aasta novembris andis kongress JWST ehitamise peatamise plaanidele tagasikäigu, eraldades NASA-le selle asemel projekti lõpuleviimiseks hoopis täiendavaid summasid.