Kuigi järgmine nädalavahetus oleks parim aeg perseiidide sadu jälgida, langeb "tähesaju" intensiivsuse tipp täiskuu ajale ning seetõttu on meteoore tippajal raskem näha ja vaade ei ole nii ilus.

Soovitame "langevaid tähti" otsida varem, juba alates homsest. Kõige parem perseiidide jälgimise aeg kõiki faktoreid arvesse võttes on sel aastal 2.-9. augustil.

Valida tuleks ilma linna valgusreostuseta kõrgem koht, kus kogu taevakaar on näha.

Parema elamuse saamiseks tuleks enne tähesaju vaatlemist vältida telefoniekraanide, autotulede ja muude eredate valgusallikate vaatamist, sest inimsilm vajab ca veerand tundi, et pimedusega harjuda. Ja ka meteoorid ei näita end kogu aeg, neidki tuleb oodata.

Kuigi taevasse joonistuvaid valgusjutte nimetatakse rahvakeeli langevateks tähtedeks, ei ole meteooridel tähtedega palju pistmist - meteoorid on Maa atmosfääris ära põlevad kosmilise tolmu tükid, mis jäävad maha piirkonnast läbi reisivatest komeetidest.

Perseiidid on kosmilise tolmu jäänused, mille jättis maha Swift-Tuttle komeet

Perseiidid on saanud oma nime Perseuse tähtkujust, mis meteoorijuttide taustal paistab. Tegelikult jäävad perseiidi-triibud taevasse tolmust ja kividest, mis on ilmaruumi pudenenud Swift-Tuttle komeedist.

Kuigi komeedi orbiit on 133 aastat pikk ja see tuleb uuesti alles aastal 2126, on meile perseiidide sadu tekitavad osakesed ilmaruumis alles komeedi viimasest külastusest aastal 1992.

Meteoorisadu tuleb järjepidevalt igal aastal, sest iga aasta augustis jõuab Maa oma orbiidil tiirutades komeedi sabast jäänud jälje keskosale väga lähedale - just sinna, kus komeeditolmu on kõige rohkem.

Meil jääb küll nägemata kuu alguse must kuu (meie näeme seda kuu lõpus) ning mõni põnev kosmosenähtus veel, kuid perseiidide sadu on kõige paremini nähtav just põhja-poolkera elanikele.

Ja nagu öeldakse, tuleb "langevat tähte" nähes midagi soovida ja see soov läheb ka täide. Eksole.