Tuhanded pisikesed teleskoobid moodustavad koos Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) nime kandva seadeldise, mis on nüüd valmimas. Seadme ehitamise protsess sai alguse 2015. aastal, nüüd on peaaegu valmis saanud seade esimesed testid läbinud. Praeguse plaani kohaselt hakatakse instrumendiga kosmost läbi kammima järgmise aasta alguses.

DESI eesmärk on uurida eelnevalt välja valitud galaktikaid, koguda kokku sealt lähtuv valgus ning mõõdetakse selle punanihet ehk kaugemate objektide uurimisel tekkivat spektrijoonte nihkumist punase poole, mis kaugemate objektide puhul tekib. Seda uurides saab selgeks teha valguse lähtepunkti kauguse Maast ning ühtlasi selle, kui palju universum selle liikumise vältel paisus. Ideaaltingimustes on iga teleskoop 5000-st võimeline 20 minuti jooksul vaatlema üht galaktikat.

Viieaastase perioodi jooksul loodetakse seega kaardistada 35 miljonit galaktikat ja 2,4 miljonit kvasarit, mis on kolmandik tervest Maalt nähtavast taevast. Seeläbi luuakse kõige põhjalikum 3D-kaart, mis universumist kunagi loodud. Lisaks on teleskoop võimeline vaatlema ajas kuni 11 miljardit aastat tagasi, kuna on võimeline vaatama niivõrd kaugele. See võimaldab meil rohkem teada saada ka universumi algusaegade kohta.

DESI õpetab meile ka palju tumeaine ja universumi paisumise kohta. "Pärast kümne aasta pikkust arendustegevust on DESI valmimas ning saab varsti alustada oma ülesande - tumeaine saladuste välja selgitamisega," ütles Berkeley Labi alluvuses toimiva DESI juht Michael Levi. "Suur osa meie universumis olevast ainest ja energiast on tume ja meile tundmatu. Uue põlvkonna teadusmissioonid nagu DESI aitavad nende mõistatusi paremini mõista."

486 teadlase koostöös ehitatud uudne teadusinstrument on rajatud vana Mayalli teleskoobi külge, tehes sellest uue põlvkonna teadusseadme. Seadme osad on teleskoobi ehituspaika jõudnud viimase 18 kuu jooksul ning seadme valmimisele on käe külge pannud teadusasutused 13 riigist.