Printeri valmistas USAst Californiast pärit firma Made In Space. Printer on suuteline töötama kaaluta olekus ja see paigaldati ISSile 2014. aasta novembris, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Pärast teste, kus printer valmistas iseendale väikesi varuosi, on see nüüd teinud valmis esimese tellimustöö – padrunvõtme, mis on veidi pikem kui 10 cm ja mille saamiseks tuli üksteise peale kanda 104 kihti plasti.

Siiani on ISSi astronaudid sõltunud varustuslendudest, millega toodi kosmosejaama tööriistu ja varuosi.

3D-printeriga tekkis aga võimalus, et edaspidi saab ISSi meeskond ise vajalikke esemeid valmistada. Seega ei pea nad enam Maalt tulevaid tarneid mitu kuud või isegi terve aasta ootama.
Foto: NASA (vabakasutuseks)

Praegu testitakse 3D-printeriga valmistatud padrunvõtit Maa peal. Kui see vastab ootustele, antakse roheline tuli ja ISSi meeskonna liikmed võivad ise hädatarvilikke tööriistu valmistada.

Protsess näeb välja nii, et insener disainib Maa peal raalprojekteerimise (CAD) tarkvara abil tööriista valmis. Seejärel saadetakse CAD-joonised e-postiga ISSi, kus 3D-printer valmistab tööriista kihthaaval mitmesajast plastikihist.