Too kosmoseaparaat purustas mitu rekordit. Muu hulgas sai sond hakkama ajaloo esimese möödalennuga komeedist ja kihutas esimese tehisobjektina läbi komeedi "saba".

Aparaat tegeles andmete kogumisega 1999. aastani, mil NASA selle sideseadmed välja lülitas, misjärel sond suikus puhkerežiimile.

Tänavu möödub ISEE-3 Maast väga lähedalt ning rahvarahastuskeskkonnas RocketHub käivitatud projekt tahab seda asjaolu ära kasutades sondi uuesti tööle rakendada.

Idee on lihtne. Vaja pole muud kui luua ühendus ISEE-3-ga, anda sellele korraldus rakettmootor taaskäivitada ja paigutada sond stabiilsele Maa-orbiidile, kus see saaks taas hakata algse missiooni jaoks andmeid koguma ning võib-olla isegi komeete küttima.

NASA on projektile põhimõttelise heakskiidu andnud, kuid ei kavatse seda rahaliselt toetada.

Küll aga on projekt koondanud kokku kopsaka meeskonna jagu NASA teadlaseid, programmeerijaid ja insenere, kellel on juurdepääs raadioteleskoobile, mille abil oleks võimalik ISEE-3-ga ühendus luua.

Edukaks läbiviimiseks peab projekt pälvima 125 000 dollarit. Selle raha eest üritatakse lahendada väga keeruline ülesanne — kuidas nüüdistehnoloogia abil suhelda rohkem kui 35 aasta eest konstrueeritud kosmoseaparaadiga.

ISEE-3 algupärast sidetehnilist riistvara pole enam olemas, mistõttu tuleb töörühmal n-ö nullist taasluua selle virtuaalne versioon.

Kuna vähemalt 1999. aasta seisuga olid sondi 13 teadusinstrumendist töökorras 12, loodab uurijate töörühm kosmosesondi koos selle tehnilise sisseseadega loovutada kasutamiseks avalikkusele, konstrueerides rakenduse, mis võimaldaks igaühele hõlpsat juurdepääsu sondi kogutavatele andmetele.

Kui soovite põnevasse kosmoseprojekti oma panuse anda ja aidata sondi päästa, on praegu tagumine aeg seda teha. Nimelt on rahvarahastuse lõpptähtajaks 18. mai.

Hetkeseisuga on ühisrahastajatelt kogunenud üle 116 000 dollari, puudu on ligi 9000.