Kui satute vabas õhus jalutama, leidke paar sekundit aega, et suunata pöidlad tunnustavalt taeva poole ja soovida mõttes õnne rahvusvahelisele kosmosejaamale ISS, mis äsja kenast ümmargusest verstapostist möödus.

Nagu näha NASA L. B. Johnsoni nimelise kosmoselennunduskeskuse YouTube’i-kanalisse postitatud videolõigust, tegi ISS äsja, ligi 18 aastat pärast starti juba saja tuhandenda tiiru ümber meie planeedi.

100 000 täistiiru Maa orbiidil teeb kokku 4,25 miljardit kilomeetrit; see distants on suurem kui 20 kordne Maa ja Marsi vahemaa või peaaegu sama suur kui Maa ja Neptuuni vaheline kaugus, sedastab video.

ISS-i orbiidi kõrgus on 330–435 km ning ühe täisringi tegemiseks ümber Maa kulub jaamal umbes 90 minutit. Iga päev tähendab see 16 tiiru, aastas üle 5860 tiiru.

Ehkki taoline verstapost on juba iseenesest märkimisväärne, lisab NASA, et nende saja tuhande tiiru jooksul on jaama pardal läbi viidud üle 1900 teadusliku eksperimendi ja ISS-iga seotud uuringud on seni ilmunud 1200 teadusajakirjas.

Varsti pärast orbitaaljuubelini jõudmist laskis ISS kosmosesse hulga kuupsatelliite, nende hulgas maailma esimese algklassilaste ehitatud tehiskaaslase, mis hakkab umbes üheksa kuu vältel edastama SSTV-kaameratega iga 30 sekundi järel tehtavaid ülesvõtteid.

Soovime õnne kõigile 222 astronaudile, kes viimase 17 aasta jooksul ISS-is elanud või seda külastanud on.

Raske on öelda, millal saabub järgmine verstapost, kuid meie jääme põnevusega ootama jaama 123 456-dat tiiru orbiidil!