Silverio Balzano USA justiitsministeeriumi all tegutseva narkootikumidevastase võitluse ametist (DEA) ütles, et need 15 Fusionit ehitati Mehhikos, seejärel pakiti rongile ning sõidutati USA-sse. Kui autod Ohio osariiki Youngstowni jõudsid, leidsid töötajad autode pagasiruumides asuvatest tagavararattaaukudest kokku 15 kilo kanepit.

Fordi esindaja ütles CNNile, et pole absoluutselt mingit võimalust, et mõnuaine võinuks autodesse jõuda Mehhikos asuvas tehases või selle logistikakeskuses. Uurijatel on nüüd tublisti peamurdmist - juhul, kui autoehitajad asjaga seotud pole, kes siis ikkagi kanepi varuratastesse pakis, kus seda tehti ja miks seda enne esindusse müügile jõudmist ratastest välja ei võetud.

"Ilmselgelt läks midagi valesti," ütles Balzano CNNile.

See ei ole esimene kord, kui tuttuutest Ford Fusionitest kanepit leitud on. Selle aasta esimestel kuudel leiti kokku vähemalt 113 kilogrammi kanepit, mis oli 22 Fusionisse peidetud, vahenda Vice AP-d ja Alpha Newsi. Esimene, 36-kilone kogus leiti veebruaris Minnesotast St. Paulist ja kuu hiljem järgmine kogus umbes 400 kilomeetri kauguselt Dilworthist samast osariigist.

Alpha Newsi andmeil on Sonora piirkond, kus Fordi tehas asub, Sinaloa kartelli kontrolli all (selle kurikuulus endine liider on Joaquín "El Chapo" Guzmán. Alpha News julges ühele oma anonüümsele, ent USA piiri- ja tolliprotsessidega kursis olevale allikale tuginedes väita, et smugeldusoperatsioon võib olla just kartelli töö.

"Tehasetöölised teenivad mõnel puhul vaid kuni 50 dollarit nädalas, nii et altkäemaksu võimalus on suur," ütles allikas. "Pole ennekuulmatu, et vaesed inimesed sellise kriminaalse raha vastu võtavad, eriti neil puhkudel, kui kartellid saavad neile maksta terve tehases teenitava aastapalga korraga või siis ähvardada nende perekonda."

Fordi esindaja ütles, et asja võetakse väga tõsiselt ja töötatakse koos ametivõimudega, et kurjategijatele jälile jõuda.