OnePlus pole enam ammu tootja, kelle mobiilid leviks vaid salapäraste netilehekülgede kaudu tellides ja olid seetõttu turustusrahade kokkuhoiu arvelt konkurentidest märksa odavamad ja samas väga hea riistavaraga. Nüüdseks on tegemist täiesti tavaliselt toimiva mobiilitootjaga, kelle seadmeid saab osta kõikjalt ja kelle seadmed ei ole enam imeodavad.

See kehtib ka uustulnukate kohta. Eestis kehtestatud hinnad 699 ja 899 on järele jõudmas suurte tegijate lipulaevade hinnale, aga samas jäävad need ikka veel märgatavalt alla nii iPhone'ide, Samsungi kui Huawei samas kvaliteediastmes telefonidele.

Seega hind on ikka veel OnePlusi üks trumpe, aga sellest muidugi ei piisa - seadmed peavad ise ka head olema. Ja olles nüüd kasutanud kolm-neli päeva OnePlus 8 Pro testseadet oma põhimobiilina, julgen kinnitada, et see on mitte ainult hea, vaid väga hea mobiil. Nagu värske sõõm õhku muidu nii rutiinseks muutunud mobiilimaailmas.

Alustame välisest. Pikkuse ja laiuse suhe on sellel 6,78 tollise diagonaaliga ehk suurel mobiilil koguni 19,8:9, mis annab talle vägagi sihvaka üldmulje. Korpus on väliselt kaetud nii eest kui tagant ümarate üleminekutega Gorilla Glass 5 (niisiis: ei ole 6 ehk uusim) kaitseklaasiga ja ülisümpaatne on just tagakülg, mille puhul on klaasikasutamisele vaatamata suudetud saavutada matt metallitoon - ei mingit juudi jõulupuud, selle asemel igati soliidne, pea olematu läikega ja meeldiv toon.

Külgedel on seadmel OnePlusile omaselt kolm nuppu: toiteklahv, helijuhtimise nupud ja eraldi liugklahv kiireks helina summutamiseks (või vibreerimie režiimilse suunamiseks). Kaamerakompleks on viidud seadme tagakülje keskossa ja nii ei kõigu see eriliselt ka siis, kui laual olles vaja Smart-ID koode sisse toksida ja kaitseümbrist ümber pole (mis väljaulatuvad kaamerad muu pinnaga ära tasakaalustavad).

Superekraan

Ekraan on OnePlus 8 Pro üks suuremaid trumpe. Ma vist polegi oma elus nii erksat, teravat, sujuvalt kujutisi liigutavat mobiiliekraani kohanud. Kaadrivahetussagedus on 120 Hz (kaadivahetuste arv sekundis)ja maailmas on selliseid mobiilimudeleid veel vaid mõni üksik. Tavaliselt 24 fps (kaadrid sekundis) videod töötleb see seade algoritmide abil samuti ümber kuni 120 fps ja muudab need silma jaoks veelgi sujuvamaks.

Lisaks HDR10+ tugi ja resolutsioon 3168x1440 ning tootja väitel suudab see ekraan toota kuni miljardi erinevat värvitooni ehk 60 korda enam kui tavalised mobiiliekraanid. Lugemisrežiim, öörežiim, liikumisgraafika sujuvamaks muutmine, toonide ja ereduse muutmine ümbritsevast keskkonnast lähtudes - OnePlus on ekraaniga muljetavaldavat tööd teinud ja tulemus on sellele vääriline.

Tarkvara poolelt: Always On display on peaaegu olemas - kogu aeg seda kuvada ei saa, küll aga ilmub kellaaeg ja äppide sõnumid ekraanile siis, kui telefoni tõsta või ekraani näpuga puudutada.

Kaamerad tublisti paranenud

Kaamerad ei ole kunagi olnud OnePlusi tugevaim külg. Viimastel aastatel on ta läätsesid tarninud Sonylt ja sellega on kõik korras, kuid pildi tarkvaraline protsessimine pole andnud piisavalt häid tulemusi ei teravuse, erksuse ega toonide tõetruu tabamisega. Eelmised mudelid ehk OnePlus 7d leiame tunnustatud kaameratestimise portaali DXOMARK edetabelis alles teises kümne keskpaigas.

OnePlus 8 Pro on selles osas teinud tubli sammud edasi, eriti just makrovõtete osas.

Põhikaamera koosneb seadmel neljast läätsekomplektist: 48 MP põhikaamera (Sony IMX689), 48 MP ülilainurkkaamera (vähendus 0,6X, tulemuseks 120-kraadise vaatega pilt) , 8 MP 3X telefotokaamera (kaugete objektide püüdmiseks pakub see 3-kordset optilist ja 30-kordset digitaalset suumi) ja veel üks 5 MP kaamera, mida OnePLus nimetab Color Filter Camera ja mille mõtteks on pakkuda foto tegemise eel mõnda lisafiltrit.

Optiline pildistabilisaator (OIS) on kaameratel olemas.

Niisiis kõige paremad tulemused sain selle mobiiliga just makrovõtteid proovides, erakordne teravus ka kõigest mõne sentimeetri kauguselt pildistades:

Täiesti korralikke (aga mitte nii teravaid ja heade värvidega, kui näteks Samsung Galaxy S30 või Huawei P40) fotosid teeb see kaamera ka tavaoludes. Siin näiteks kõrvuti üks ja sama fragment OnePlus vs Huawei mobiiliga tehtud fotodel, kus Huawei on saavutanud mõnevõrra paremad toonid ja taustal oleva mere selguse ja tooni (olgu öeldud, et tõde on kuskil nende ahe foto vahepeal):

Mis mind veidi häiris, oli see, et HDRi ei saa ise käsitsi sisse lülitada vaid kaamera üritab seda tekitada mingitel hetkedel automaatselt. Puudu on ka 16:9 kuvasuhe - ehk siis suurima ehk 48 MP resolutsiooniga fotosid teeb ta vaid 4:3 suhtega, järgmine valik on juba täisekraan ehk 19,8:9. Täiesti arusaamatu on ka režiim „koloreerimine", mis paistab ära tapvat punase värvi ja kahandama teisi - mul on tunne, et tegemist on lihtsalt räige tarkvaraveaga.

Võimas raudvara ja 5G

Mis puudutab tehnilisi näitajaid, siis protsessoriks on uusim Snapdragon 865. RAM (LPDDR5 - 30 protsenti kiirem ja 20 protsenti vähem energiat tarbivam) on koguni 12 GB ja salvestusmälu 256 GB. Ehk siis absoluutselt tippnäitajad igas mõttes. Tulevikule ette vaadates on seadmel olemas juba X55 5G modem, mis toetab nii NSA kui SA 5G-standardeid. See tähendab võimekust mobillivõrgus andmeid alla laadida kiirusega kuni 7,5 Gbps. Olemas on ka uusim WiFi 6 standardi modem, mille maksimaalne allalaadimiskiirus on 9,6 Gbps (2,7 korda kiirem kui WiFi 5).

Ülihea on selle telefoni helisüsteem, kuna olemas on tõesti korralik Dolby Atmos stereo ka ilma klappideta ehk kätevahel videoid vaadates, mänge mängides või muusikat kuulates.

Sõnatuks võttis ka selle seadme juhtmevaba laadimise kiirus, mis on vähemalt sama kiire, kui konkurentide juhtmega laadimine. Selleks on OnePLus loonud juhtmevaba laadimise aluse (Warp Charge), mis täidab seadme 4510 (!) mAh aku poole ulatuses 30 minutiga. See laadimisalus on nii mugav lauale panna, et ma pole tegelikult laadimisjuhet testimise ajal veel karbist välja võtnudki.

Tarkvaraplatvorm on seadmel uusim Android 10, selle peale on OnePlus ehitanud kasutajaliidese Oxygen OS, mis õnneks liiga palju tavalisest Androidist ei erine - ka tume režiim on täiesti olemas. Vaatamata sellele, et OnePlusi peakontor on ShenSzhenis kohe Huawei peakontori lähedal, pole USA OnePlusile mingil põhjusel piiranguid peale pannud ja seega on selles seadmes olemas ka Google koos kõigi oma uhkete rakenduste ja äpipoodidega.

Seade on muidugi ka vee- ja tolmukindel. Sõrmejäljelugeja on integreeritud ekraani sisse.

Seadme eelmüük on Eestis alanud. Tõsine valikusoovitus.