Peale sõda nimetati üsna lagedaks põlenud Viru väljak ümber Stalini väljakuks, kuid nende piltide tegemise ajal oli tegu juba Keskväljakuga.

Viru väljak

Vastupidiselt praegusele linnapildile oli 1968. aasta Keskväljak üsna hõreda hoonestusega. Samal aastal tegid soomlased algust ka Viru hotelli ehitamisega, mis oli tulevatel aastatel tuntud kui ärikate meka ning mille jaoks lammutati keset väljakut seisnud kolmekordne kivimaja.

Hooned Endla ja Koidu tänava nurgal, 1968

Peale Tallinna pommitamist 1944. aasta märtsis põlesid Endla tänava kandis maha paljud vanad puumajad ja kuna kuuekümnendatel hoogustus industriaalne ehitus, lammutati uute hoonete tarvis veel vanu puumaju. Sellega muutus olukord vanade majade jaoks veelgi keerulisemaks ja pildil olevad hooned said justkui mälestussambaks Eesti ajale.

Vaade Mustamäe teelt Linnu tee majadele.

1968. aastaks oli Mustamäe mikrorajoonide rajamine praktiliselt juba rohkem kui poole peal. Esimesi maju hakati tehnikakülikooli juurde ehitama aastal 1962 (videot sellest saab näha SIIN!), algselt olid need hooned silikaatkivist, hiljem aga betoonpaneelidest. Suurem ehitustegevus lõppes rajoonis 1973. aastal.

Vaata galeriist, mis veel 1968. aasta Tallinnas teistmoodi oli!