Pikalt oli Nõukogude Liitu juhtinud raugastunud juhtkond, kuid peale Mihhail Gorbatšovi võimuletulekut hakkasid puhuma muutuste tuuled. Vaid kaks kuud peale peasekretäriks saamist alustas ta alkoholivastast võitlust - arvatavasti NLKP Keskkomitee sekretäri Jegor Ligatšovi poolt inspireerituna.

Tõepoolest olid asjad läinud riigis üle käte - lausjoomine oli omandanud masendavalt suure ulatuse ning eriti oli rahvale meeltmööda odav puuviljane piiritusevein, mida rahvasuus siiani peediks kutsutakse.

1985. aastal läkski käima järjekordne kampaania, eesmärgiga jagu saada joomarlusest ja alkoholismist. Tolle aasta juunis muutus välja kuulutatud kampaania laiaulatuslikuks ning Eestis nimetas rahvas seda ka juunipöördeks. Pöörde raames piirati alkoholi müüki ning tõsteti alkohoolsete jookide hindu. Veidi hiljem mindi üle aga viinatalongide süsteemile.

Õige pea aga toimusid tagasilöögid - pidusid peeti küll morsiga, aga see tegi kuidagi kummalisel kombel rahva õige lõbusaks. Lisaks hakkasid üritustel ka tualetipausid tihenema ning pikemaks venima. Ka väga kontrollitud peod polnud aga karskluse propageerimisel edukad ning jooming toimus hiljem kinniste uste taga. Äri jäi õitsema.

Kampaania raames mõeldi välja erinevaid viise, kuidas rahvale karsklust maha müüa. Videos räägibki ENSV peageriaater, TRÜ dotsent Artemi Vapper pikaealisuse eeldustest, milleks muu hulgas on ka tervislik eluviis ning kahjulikest harjumustest hoidumine - näiteks alkoholist!

Vaata videost!