Vaid kaks nädalat varem olid Baltimaade presidendid käinud USAs kohtumas president Bill Clintoniga. Samal aastal aset leidvad presidendivalimised survestasid aga kandidaate eriti külma sõja järgsetes välispoliitilistes küsimustes ning seega oli pidev kampaaniatamine tavaline. Presidendiproua, kes oli toona 48 aastane, oli parasjagu tegemas pea kahenädalast reisi Kesk- ja Ida Euroopas, kui ta Eestisse saabus.

Helle Meri, Hillary Clinton, Lennart Meri

Oli esmasäeva pärastlõuna, kui lennuk maandus ning värskelt Budapestist saabunud Hillary kohtus esmalt president Lennart Meriga. Edasi liiguti juba koos Kadriorgu, kus president koos abikaasa Hellega oli korraldanud tähtsa külalise auks vastuvõtu. Õhtul olid Lennart Meri ja Hillary Clinton ette võtnud aga jalutuskäigu Tallinna vanalinnas, kus president tutvustas pealinna kaunimaid paiku.

Hillary Clinton, Lennart Meri

Teisipäeval külastas esileedi aga Tallinna kesklinna sünnitusmaja, tutvus sealsete inimeste ning kasutatava tehnikaga ja poseeris kahe vastsündinud tütarlapsega. Edasi kohtus Clinton Rocca al Mare vabaõhumuuseumis mitteriiklike ühenduste esindajatega, kohtumine toimus Kolu kõrsis, samal ajal kui muuseumi Sassi-Jaani õuel tantsisid Leigarid.

Hillary Clinton Tallinna Kesklinna sünnitusmajas

Leigarite koosseisus tantsis ka Ekspressi ajakirjanik Madis Jürgen, kes esileedi lausa tantsuplatsile tiris. Selle julgustüki on ta ka kirja pannud, ning selle kohta saab rohkem lugeda SIIT. Kokkuvõtvalt, vaatamata tehtud hoiatustele, leidis Jürgen tee Clintonini koos ühe teise tantsukaaslasega, kes palus tantsima Hillary kõrval istunud Marju Lauristini. Esileedi kaotas küll väidetavalt tantsu käigus oma kingad, aga suutis need kiirelt tagasi saada ja kõik lõppes õnnelikult.

Hillary Clinton Tallinnas 1996 juuli.

Edasi liiguti Rahvusraamatukokku, kus presidentiproua tegi pöördumise eesti rahvale. Oma kõnes tänas ta riigipea Merit sooja vastuvõttu ja Tallinna tuuri eest, ning rääkis oma kokkupuutest eestlastega USAs ning oma huvist Baltimaade vastu. Lisaks rääkis ta ka riiklikest väärtustest, ning nimetas demokraatiat mehhanismiks, mida eesti rahvas on peab õppima kasutama, et Nõukogude Liidu lagunemisest tingitud raskustest üle saada.

Hillary Rodham Clinton

Clinton lõpetas oma kõne, rääkides Eesti vaheldusrikkusest ning meenutas meie viljakat kaubanduslikku minevikku ning rahvusvaheliselt tuntud kaubanduslinna Tallinnat, mille tugevus seisnes just selle mitmekesisuses. Tema sõnul oli vaja leida viis, kuidas seesama mitmekesisus meie heaks tööle panna.

Edasi liikus Clinton juba Soome. Uuesti külastas Clinton Eestit 2004. aastal senaatorina ning New York Timesi sõnul korraldas toona siin isegi joomisvõistluseid.

Hillary Clinton Tallinnas 1996 juuli.