Neljakümnendate aastate keskpaigas toimus Baltimaadest suur põgenemine Nõukogude okupatsiooni ning sõjategevuse eest. Eestist lahkus orienteeruvalt 70 000 - 90 000 inimest, kellest 27 00 suundus Rootsi ja 40 000 Saksamaale. Lätist põgenes ligi 125 000 inimest, kellest 100 000 läksid Saksamaale ning ligi 7000 Rootsi. Leedulased Rootsi aga ei läinud, ning enamjaolt kõik nende 63 000 põgenikust läksid Saksamaale.

Suur osa Balti riikide elanikest soovisid hiljem emigreeruda Saksamaalt edasi USAsse, Kanadasse, Suurbritanniasse ja isegi Austraaliasse. Kuid enne seda, elati põgenikelaagrites keskmiselt 4-7 aastat, enne kui jõuti oma sihtkohtadesse. 20. sajandi alguses tekkis Ameerikas suurem eestlaste kogukond, kes rääkisid eesti keelt ja järgisid eesti kombeid, mistõttu oli peale sõda USAsse põgenenutel lihtsam alustada iseseisvat elu. New Yorgis oli üle kümne tuhande eestlase, Californias üle viie tuhande ning väiksemaid kogukodi veel teistes osariikides. Kõige rohkem taotles eestlasi USA kodakondsust 1956. aastal, kui taotluse esitas üle 1800 inimese.

USA ei aksepteerinud Nõukogude Liidu võimu Eestis, mis andis kohalikule kogukonnale võimaluse kooskõlas võimude vaadetega muuta lääneriikide elanikke ja valitsusi teadlikumaks okupatsioonist ning vabalt Nõukogude Liidu tegevust kritiseerida. Lisaks, tänu Nõukogude Liidu tegevuse mitte-tunnustamisele, said oma tegevust jätkata Läti ja Leedu saatkonnad USAs. Eesti polnud ametlikku saatkonda varem loonud, kuid ka meil oli peakonsulaadis oma diplomaatiline esindus olemas.

Läbi aastate tähistati väliseestlaste seas Eesti iseseisvuspäeva, koos teiste pühadega ja hoiti üleval traditsioone. Regulaarselt korraldati ka demonstratsioone Balti riikide okupatsiooni vastu, kus nii väliseeslased kui ka teised USAs elavad Balti riikidest pärilt inimesed hoidsid USA võimude meelt erksana. USAs elavad ida-eurooplased ja Balti riikide elanikud aitasid hoolitseda ka selle eest, et levitada vajalikku informatsiooni kodumaale. Selleks koguti rahastust, et hoida tegevuses raadiokanaleid, mis tähtsat infot Nõukogude Liitu saatis ja aitas hoida omariikluse lootust elus.

Vaata galeriist, kuidas nägid läbi aastate välja USAs korraldatud meeleavaldused Balti riikide okupatsiooni vastu!

Forte koostöörubriik Eesti Ajaloomuusemiga toob Maarjamäe muuseumikompleksi avamiseni vabariigi sajandal sünnipäeval teieni põnevad lood ning unikaalsed leiud kogude varasalvest! Kõik lood leiad SIIT!