Gaasi andmevahetusplatvorm on sarnane Eleringi elektri andmelaoga, kuhu kogutakse kokku kõikide tarbijate elektrinäidud ja mis on omakorda elektrimüüjatele aluseks arvete esitamisel. Gaasi andmevahetusplatvorm toimib samal põhimõttel. Tänased ja tulevased maagaasiga kodusid kütvad inimesed ei sõltu enam ühest gaasimüüjast. Praegused kliendid saavad vahetada gaasimüüjat; uued saavad kindluse, et nad enam ei sõltu piirkonnas domineerivast gaasimüüjast, vaid saavad valida meelepärase teenusepakkuja.

Uusarendustes populaarne

Maagaasi tarbimise kasvu veduriks on uusarendused, peamiselt Tallinnas ja Tartus ning nende lähiümbrused, kus on välja ehitatud maagaasitrassid. Laam Kinnisvara juhatuse liikme Aivar Villemsoni sõnul on maagaas aasta-aastalt aina populaarsem. Põhjuseid, miks eelistada gaasikütet on mitmeid, kuid üheks olulisemaks teguriks on kahtlemata hind. “Gaasikatla kasuks valiku tegemine on seotud alginvesteeringuga, mis on võrreldes maakütte või õhk-vesi küttega märkimisväärselt madalam ,” ütleb Villemson. Tema sõnul on keskmise, aastas 20 000 kWh energiavajadusega eramu gaasikütte lahenduse väljaehitamise maksumus ca 5000 eurot, millest gaasikatel moodustab 1500 euro ringis. Samas maksab õhk-vesi soojuspump ise 5000 euro kanti ja sellele lisanduvad veel vajalikud tööd nagu kogu eramu küttesüsteemi väljaehitamine. Kokku kujuneb maksumuseks umbes 9000 eurot. Esmainvesteering on seega maagaasi puhul kordi odavam. Kuid maagaasi puhul lisandub liitumine gaasivõrguga, mille maksumus on piirkonniti väga erinev, ulatudes mitme tuhande euroni.

Küttesüsteem on kodu üks olulisemaid tehnilisi lahendusi, seega tasub end detailideni kurssi viia. Villemsoni sõnul on oluline mõista, kas gaasikatel on individuaalne (nagu on tavaliselt eramute puhul) või lokaalne, mis pakub küttelahendust näiteks kogu ridaelamule või kortermajale. Kui ühel katlal on mitu tarbijat, tuleb tulevastele elanikele selgitada, kuidas tarbimise üle arvestust peetakse ja kuidas on korraldatud hooldus. Õigesti hooldatud gaasikatla eluiga on 15-20 aastat.

Kombineeri teiste kütteallikatega

Üha suuremat hulka maju kaunistavad päikesepaneelid on ilmekas näide sellest, et koduomanikud kombineerivad erinevaid energiaallikaid. Just gaasikütte puhul räägitakse kombineerimise võimalusest, mis lubab vähendada vaid ühe kütteliigi kasutamisest tulenevaid riske. Näiteks elektrit vajavad küttelahendusi võivad mõjutada tormid –
voolukatkestuse korral katkeb ka toasooja saamine. Nutikad süsteemid, mida saab ümber lülitada alternatiivsele kütteallikale, maandavad riski. Kombineeritud kütteallikad on populaarsed Euroopas ja huvi sarnaste lahenduste vastu kasvab ka Eestis.

Täna uut kodu otsides tuleks lisaks asukohale ning eluruumide suurusele ja paigutusele pöörata tähelepanu erinevatele tehnilistele lahendustele s.h küttesüsteemile, mis peab elanikke teenima pikki aastaid. Selle aja jooksul kulub energiale märkimisväärne summa ja nii mõjutavad täna tehtud otsused kütteallika valikul meid pea aastakümneid. Seepärast on oluline kaaluda erinevaid võimalusi, seda nii esmainvesteeringu kui ka jooksvate kulude osas. Saame oma kulutusi paremini juhtida, kui omame head ülevaadet erinevatest võimalustest ja võrreldes alternatiivseid pakkumisi. Täielikult avanenud maagaasi turul on nüüd senisest mugavam vahetada gaasimüüjat tagamaks, et valitud pakett ja lahendus sobivad kodule kõige paremini.

Uut kodu otsides:

  • Uuri, milline küttesüsteem on hoonesse paigaldatud
  • Veendu, millised on piirkonnas gaasivõrguga liitumise tasud
  • Kui tegemist on lokaalse ehk mitme korteri poolt kasutatava süsteemiga, uuri kuidas on korraldatud tarbimise mõõtmine ja seadme hooldus
  • Hinda energiakulu ja selle maksumust, võrdle erinevaid pakkumisi
  • Uuri, kas on võimalik erinevaid kütteliike kombineerida
Jaga
Kommentaarid