Gaasituru avamine toob järk-järgult kaasa huvi maagaasi kasutuselevõtu vastu ning paljud tänased kliendid on uurimas erinevate gaasimüüjate pakkumisi. Võimaldab ju avanenud turg osta gaasi sobivaima pakkuja juurest, enam ei olda sõltuvuses ühest pakkujast.

Viessmann Eesti regiooni juhi Jüri Saluste sõnul ei ole avanev gaasiturg täna veel katlamüüjatele väga suurt mõju avaldanud, kuid lähiajal võib müügikasvu siiski oodata. “Siiani on müügikasvu taga olnud pigem maagaasi langenud hind. Kui liitumine tehtud, siis isegi maagaasi hinna tõustes ja arvestades investeeringu suurust - soodsamat alternatiivi ikkagi ei ole,” ütleb ta. Tema sõnul muutuvad katlad aina paremaks ja ökonoomsemaks, samas ka soodsamaks.

Võimsus oleneb kodu suurusest

Gaasikatla valikul on olulisimaks kriteeriumiks katla abil köetava hoone suurus ja selle soojapidavus. Rolli mängib ka sundventilatsiooni olemasolu. Kehtib kuldreegel – ühe ruutmeetri kohta 50 W küttevõimsust. Lihtne arvutus näitab, et umbes 200 ruutmeetrise elamu kütmiseks on seega vaja 10 kW küttevõimsust. Sellele tuleb arvestada lisaks ka vee soojendamiseks minev võimsus ja sundventilatsioon. Arvestades kõiki neid tegureid piisab sellise maja jaoks 26 kW-sest gaasikatlast. Võimsusvajadus on veidi väiksem, kui radiaatorite asemel kasutuses on põrandaküte. Kuna selle küttelahenduse puhul ei ole küttetorustikku vaja lasta nii kõrge temperatuuriga soojakandjat, siis saab kasutada ka umbes 20% väiksema võimsusega gaasikatelt. Väiksema võimsusega katel on mõnevõrra soodsam.

Gaasikatla paigaldamisel tuleb arvestada kehtivate normidega. Üks olulisemaid on seejuures nõue paigutada üle 36 kW seade eraldi tulekindlasse ruumi. Et eramutes ja ridaelamutes on tavaliselt kasutusel väiksema võimsusega seadmed, siis idee poolest võib need paigutada ka suvalisse ruumi hoones sees, kuigi tavaliselt paigutatakse need tehnoruumi.

Turvaline kasutada, vajab regulaarset hooldust

Igat gaasikatelt peab regulaarselt hooldama, sest see tagab seadmele pikema kasutusea. Saluste sõnul tuleks korralist hooldust teha kord aastas. Selleks tuleks kindlasti kutsuda spetsialist, kel oma oskuste tõestamiseks ette näidata ka kinnitused litsentside näol. Ise ei soovitata gaasikatla hooldamisega tegeleda, kuna on olemas kindlad reeglid, mille järgi hooldus teostatakse ja oskamatu hooldusega võib katla pigem ära rikkuda. “Tavaliselt kipuvad inimesed mõtlema hooldusele kütteperioodi algul, kuid tegelikult on see kõige ebasobivam aeg.” Siis on järjekorrad kiired tekkima, sest nõudlus kasvab hüppeliselt. Seadme seisukohast pole aga vahet, millal hooldada. Seepärast on nutikam pöörduda hooldusfirma poole näiteks kütteperioodi lõppedes.

Hoolduse puhul peab üldjuhul arvestama umbes 60 eurose väljaminekuga, seda eeldusel et väljavahetamist vajavaid komponente ei ole. Kui vaja teha täiendavaid töid võib hooldus ka kulukamaks osutuda.

Hooldatud katel kestab kaua

Tänapäevased gaasikatlad on ohutud ning erilist riski õige paigalduse ja kasutamise korral ei ole. Riski mõttes tuleb suuremat tähelepanu pöörata torustikule, mille kaudu gaas katlasse jõuab. Tuleb veenduda, et ei oleks mingisuguseid lekkeid. Kui gaas on edukalt katlasse jõudnud, siis seal hoolitseb edasise eest automaatika. Kaasaegsed seadmed on varustatud anduritega, mis reguleerivad kogu katla tööd. Kui kasvõi üks andur annab veateate, siis koheselt suletakse gaasi etteanne. See välistab plahvatusohu.

Korralikult hooldatud gaasikatla eluiga on umbes 15 aastat. Kui tekib vajadus gaasikatla vahetuseks, siis see pole keeruline. Uute mudelite puhul on arvestatud ühenduste vahekaugused nii, et nad sobivad ka vanale torustikule. Kui muid töid küttesüsteemis tegema ei pea, siis saab katla vahetatud 2-3 tunniga.

Ka Eesti Energia pakub gaasi

Iga-aastast gaasikatla hooldust tellides on mõistlik “ühe soojaga” vaadata üle ka viimase aasta tarbimine ning veenduda, kas kasutatav pakett ikka on soodsaim mis saada. Suurema tarbimise korral tähendab ka väike hinnavahe olulist erinevust väljamineku suuruses. Gaasituru avanemine lubab gaasi osta just sellise partneri juurest, kelle pakutav vastab just sinu vajadustele, seepärast tasub sel perioodil võtta pakkumine erinevatelt gaasi pakkujatelt.

Samuti tasub gaasitarbimist silmas pidades mõista, et see on vaid üks osa energiast, mida hoones kasutatakse. Lisaks gaasile kasutame suuremal või vähemal määral ka elektrienergiat. Energiakulutusi tasuks alati analüüsida koos eesmärgiga jõuda soodsaima ja mugavaima lahenduseni. Alates sellest sügisest pakub Eesti Energia gaasi ka kodutarbijatele. Pakkumise saamiseks võta ühendust läbi Eesti Energia energia.ee/gaas.

Mida pidada meeles gaasikatla valimisel ja hooldamisel:

  • Kuldreegel – ühe ruutmeetri kohta 50 W küttevõimsust
  • Lisaks arvestada vee soojendamiseks minema kuluga
  • 200 ruutmeetrisele eramule sobib 26 kW võimsusega gaasikatel
  • Võimalusel paiguta katel eraldi tehnoruumi
  • Hoolda kord aastas
  • Alati kasuta spetsialistide abi
Jaga
Kommentaarid