Hoia radiaatorid vabad.

Tavaliselt ei ole radiaatorid just kõige atraktiivsemad sisekujunduselemendid, mida varjatakse kardinate, kuid teinekord isegi mööbliga. See aga takistab sooja õhu vaba liikumist ruumis, mistõttu võib mööbli taga olla küll väga soe, kuid toas on ikka jahedavõitu. Kui toas kipub külmemal perioodil jahedaks minema, siis hoolitse selle eest, et radiaatorid ei oleks kaetud.

Ära küta üle.

Kaasaegsed küttesüsteemid kasutavad termostaate, mis võimaldavad tubades temperatuure vastavalt soovile muuta. Peenemaid lahendusi saab programmeerida näiteks nii, et tööpäeviti, mil kodus ei viibita, ruume täisvõimsusel ei köeta. Energiasäästliku lahenduse leidmiseks jälgi oma energiakasutust erinevates olukordades – elektrikütet või soojuspumpa kasutades aitab seda teha Eesti Energia mobiiliäpp.

Ahjust soe tuppa.

Söögi valmistamiseks kasutatav kuumus annab oma panuse ka toasooja tekkimisse. Omamoodi võib seda nimetada energia taaskasutamiseks. Tee kodus süüa, siis jääb soojus tuppa!

Vaata aknad üle.

Vanemate majade ja korterite aknad pole teadupärast piisavalt soojapidavad. Aknaraamide ümber olevatest pragudest läheb soe õhk väga kiiresti välja ning korter või maja on jahe olenemata pidevast kütmisest. Kui akende vahetus ei ole võimalik, siis külmemal perioodil tasuks aknaraamid täita soojustava, kuid samas hingava materjaliga.

Vaata kodused kütteseadmed üle.

Igal aastal tuleb külmade saabumisega kurbi uudiseid ülekütmise tagajärjel süttinud hoonetest. Enne iga kütteperioodi tuleb küttekolded üle vaadata ja vajadusel puhastada, et ahju või kaminasse tule tegemine oleks turvaline. Küta mõõdukalt ning hoia soe toas. Kui su kodune elektriküttesüsteem on pikalt hooldamata olnud, siis lase need Eesti Energia elektritööde spetsialistidel üle vaadata.

Kutsu sõbrad külla.

Kui ühes ruumis viibib korraga palju inimesi ja on rohkelt sooje mõtteid, siis mõjub see kodule tõhusa soojaallikana. Kas teadsid, et üks inimene annab ruumi keskmiselt 80 W sooja? Hoia oma lähedased ligidal hoolimata aastaajast!

Jaga
Kommentaarid