Selle nimes võib olla Windows, kuid Windows Phone 7 pole mobiiltelefoni jaoks kohendatud lauaarvuti keskkond. Microsoft katsetas seda Windows Mobile'i operatsioonisüsteemiga... ja me kõik teame, kuidas see välja kukkus.

Kaheksa kuud kestnud (pärast opsüsteemi esitlust veebruaris Barcelonas) ootamine on läbi. Nagu mainitud, esimesed WP7 nutitelefonid on valitud Euroopa ja Aasia turgudel saadaval 21. oktoobrist, USAs 8. novembrist. Platvorm levib veel tänavu enam kui 60 operaatori vahendusel enam kui 30 riiki.

WP7 eripärad on Live Tiles ehk paanid põhitegevustele, Xbox Live'i tugi videomängudele, Zune'i meedia, Bingi otsimootor ja kaardid, Windows Live ja Microsoft Office Mobile. Tähtis on seegi, et hetkel puuduolev kopeeri-kleebi funktsioon lisandub 2011. aastal.

Müügilejõudvate seadmete esimese laine moodustavad üheksat mudelit. HTC pakub nelja (7 Surround, HD7, 7 Trophy, 7 Mozart), LG kaht (Optimus 7 ja 7Q, Quantum), Samsung samuti kaht (Focus, Omnia 7), Dell üht (Venue Pro). Uudist illustreerival pildil on LG Optimus 7.

Enamikel leidub ühist nii tarkvara kui riistvara osas. Teeme kokkuvõtte, et ühtlasi WP7 üldistest omadustest aimu anda: paneelilik kuju, vähemalt 3,5tolline ekraan, 1 GHz Snapdragoni protsessor, 16 GB andmeruumi, stereo Bluetooth, 5megapiksline digikaamera, salvestab ka kõrglahutusega videot, Mobile Office, Outlook, OneNote, Xbox Live'i võrgumängud.

Lõpus on lingid osadele lugudele, mida Forte on WP7 teemal avaldanud.