18. oktoobrist on kättesaadav opsüsteem Windows 8.1, mis rõhutab veelkord Microsofti plaani nutinduse valdkonda sulanduda.

Varem koodnimega Blue tuntud 8.1 on digitoode, mis tuleb Windows Store'ist alla laadida, ei maksa Windows 8 ostjale midagi, hakkab saama regulaarseid uuendusi ning rõhub jätkuvalt nutiseadme-kesksusele.

Viimast kinnitavad uuendused-värskendused nagu Internet Explorer 11 (sobiv brauser just puuteekraanidele), tõhusam multitegumtöö, tihedam side SkyDrive'iga, et kraam jõuaks kiirelt-mugavalt pilve jpm.

Hind ja nõuded

Uuele huvilisele maksab 8.1 aga 99 eurot ja 8.1 Pro koguni 149 eurot. Kes tahab proovida, aga mitte maksta, hankigu kelleltki 8.1 Preview. Tundub, et Microsoft on selle oma saidilt juba eemaldanud.

8.1 omandamiseks tuleb alla laadida üle 3 GB, mis võtab omajagu aega, ent selle protsessi saab õnneks seada tagaplaanil jooksma. Paigaldamine nõuab omalt poolt 20 GB.

Kasutamine

ExtremeTech avaldas Win8.1-st väga huvitava ülevaate, mille tähtsamaid punkte siin refereerin:

* Windows 8 oli hiirt-klaviatuuri kasutades kohutav ja tahvelarvutis ainult natuke parem. 8.1 on juba samm õiges suunas.

* Samas irooniline, et peaaegu kõik muutused põhinevad soovitustel, mida Window 8 Preview beetatestijad juba kahe aasta eest esitasid.

* Kasutajaliides Metro on endiselt keskse tähtsusega ning endiselt hiire-klaviatuuri kasutajale ebamugav, aga 8.1 saab buutida otse töölauale.

* Start-nupp on tagasi, aga ei tee muud kui toob välja Metro. Kui tahad, saab selle määrata kuvama vaadet All Apps (kõik rakendused), mis on nagu täisekraan-stardimenüü.

* Metro Control Panel on parem abivahed kui enne ja võimaldab seadistada kõike tähtsamat. Paranenud on ka mitme monitori kasutamise kogemus, et näiteks eri äpid eri ekraanidele tuua.

* Start-ekraan on muudetavam, Lock-ekraan on funktsionaalsem (selle abil saab seadmest hea digi-fotoraami).

Ruttu Facebooki!

8.1-ga samal ajal muutus kättesaadavaks ka sellele loodud Facebooki-äpp, et kasutajal oleks uues keskkonnas kohe midagi teha ka. Mida moodne inimene ikka jõudehetkel teeb – inspekteerib Lõustikut.

FB äpp 8.1-le näeb välja nagu veebilehe-variant või kõik teised eelnevad FB äpid, ainult sellise väikse lisandiga nagu paan Windows Start.

Soovid-soovid-soovid...

Mida aga veel ootame – võimalus Xbox One'i ja Windows 8 mängudes ühiseid võrgumatše luua. Lähitulevikus seda võimalust ei lisandu, sest MS ei pea seda hetkel nii prioriteetseks. Aga tahame!