Kõige lihtsam on sellele läheneda nii: "tavalises" Windows 8-s on olemas kõik põhiline, Windows 8 Pro lisab ärikasutajatele sobivaid võimalusi ja soovi korral Media Centeri, kirjutab Techradar.

Digivideosalvestajast ja meediapleierist koosnev Media Center kuulub kahe Vista ja nelja Windows 7 väljalaske koosseisu. XP eelistajad said selle Windows XP Media Center Editioni ostes ja Windows 8 Pro puhul on see saadaval spetslisapakis või täienduses Pro Pack.

Media Centeri eemaldamine Win8 n-ö põhivarustusest oli juba ette teada ja pani paljusid kulme kergitama.

MS põhjendab seda nii: ainult 6% Windows 7 kasutajatest käivitasid selle ja ainult veerand neist pruugivad seda korraga üle kümne minuti. Kuna MS peab Media Centeris kasutatavate koodekite eest maksma, ei tahtnud firma seda enam tasuta kättesaadavaks muuta - seda enam, et fännid on avaldanud nõusolekut selle eest maksta.

Windows 8 tahvelarvutid kasutavad samuti kaht eri väljalaset. Esialgu on turule oodata Windows RT opsüsteemiga seadmeid, aasta lõpuks peaks neile lisanduma Windows 8 Pro seadmeid nagu Surface'i erimudel.

Ostjal pole siin valida midagi, ta ei saa ka ise opsüsteemi paigaldada - valik piirdub konkreetse tahvli eelistamisega, kus on siis RT või hiljem ka 8 Pro.

Win8 RT ei võimalda ka lauaarvutitele mõeldud rakendusi paigaldada. See töötab (ARM-protsessoritele kohandatud) rakendustega, mis alati "suurte arvutite" omadega ei kattu. Näiteks saab tahvliomanik valida Office'ist Wordi, Exceli, PowerPointi ja OneNote'i, aga Outlook puudub.

Samuti puuduvad tahvlitel Media Center ja isegi Windows Media Player - neid asendavad vastavad rakendused Music ja Video.

Media Playerist on laenatud siiski Play To, millega iga rakendus võib saata muusikat või videot DLNA-standardit tundvatesse seadmetesse nagu nutiteler või Xbox. Eri rakenduste loojad peavad siiski selle ise n-ö sisse kirjutama, et see toimiks. Ja muidugi peate kontrollima, et teie muud seadmed DLNAd tunnevad.

BitLockeri krüpteeringu asemel kasutavad tahvlid sarnast tehnoloogiat, mis põhineb Trusted Platform Module'il (mille eelistamine aitab seadme tootmise kulusid ja energiatarvet vähendada). BitLockeri eelis seostub võimalusega avada ligipääs IT-administraatoritele, mis on nagunii pigem ärikasutajatele suunatud featuur.

Kokkuvõttes. Windows 8 opsüsteemi valik on pigem seotud valikuga suure arvuti ja tahvelarvuti vahel. Esimesel on rohkem jõudu ja üldvõimalusi; tahvelarvuti-Windows on kompaktsem, kus soovimatuid rakendusi ja muid võimalusi on kergem eemaldada ja välja lülitada.