Möödunud reedel avatud võimalus laadida alla Microsoft Windows 7 operatsioonisüsteem pälvis nii suurt huvi, et jooksutas Microsofti serverid esimese mõne tunniga kokku. Laupäeva õhtuks oli serveriteparki täiendatud ning töötas tõrgeteta.

Kui algselt oli nn laiemale avalikkusele mõeldud allalaadimiste arv piiratud 2,5 miljoniga, siis pärast serverijama asendati see ajalise piiranguga — Windows 7 beetaversiooni saab endale arvutisse tõmmata igaüks, kes teeb seda enne 25. jaanuarikuu päeva.

Windows 7 prooviversiooni võib alla tirida Microsoft Technet kodulehelt. Selle on vaja omada Windows Live’i keskkonnas tasuta kontot (sama, mis MSN-i konto).

Windows 7 prooviversiooni saab alla laadida nii 32- kui 64-bitises versioonis ja valida on viie keele vahel (inglise, saksa, jaapani, araabia ja hindi). Allalaadimislehel kuvatakse ka seerianumber, mis toimib kolm korda (saab installeerida kolmele arvutile).

Microsofti kinnituste kohaselt on tegemist ainsa Windows 7 prooviversiooniga, mis on ühtlasi „täisfunktsionaalne“. Samas hoiatatakse, et tegemist on prooviversiooniga, mis võib tähendada süsteemi ebastabiilsust.

Windows 7 prooviversiooni ISO faili suurus on pisut alla 2,5GB ja soovituse kohaselt vajab minimaalselt 16GB kettaruumi. Miinimumnõudeks on 1GB RAM ja 1Ghz protsessor. Aero graafikaefektide jaoks peab arvuti graafikakaart olema 128MB mälu ja (vähemalt) DirectX 9.0 toega.

Prooviversioon toimib 1. augustini 2009, pärast mida tuleb Windows 7 kas osta või pikendatakse prooviaega veelgi. Suure tõenäosusega ilmub Windows 7 müügile enne jõule.

Windows 7 prooviversiooni esmamuljed:

Installeerimiseks on vaja teha paar lihtsat sammu. Algselt tuleb valida partitsioon, kuhu op-süsteem installeerida. Võib installeerida nii vana operatsioonisüsteemi otsa kui ka teise operatsioonisüsteemina. Seejärel on vaja teha klaviatuurikeele ja piirkonnasuvandite valik.

Installeerimise lõpus on vaja sisestada seerianumber ja seadistada uus „Home Group“ koduvõrguhaldur ning ongi kõik. Aega võtab kõik kokku alla neljakümne minuti.

Installeerides tundis Windows 7 ära kogu sülearvuti riistvara (k.a graafika ja sõrmejäljelugeja), ainult puuteplaadi täisfunktsionaalsuse saavutamiseks tuli arvutitootja kodulehel alla tirida Vista draiver, mis probleemi lahendas.

Kuna Win 7-e failisüsteem (NTFS) on sama, mis Vistal ja XP-l, siis teoreetiliselt peaks uuele op-süsteemile sobima kõik programmid, mis viimatinimetatud operatsioonsüsteemidele. Vähemalt pole ei Firefox, Thunderbird, OpenOffice.org 3.0 ega Irfanview pooleteise päeva jooksul mingeid hälbeid üles näidanud.

Kuigi esimeste päevadega on Windows 7 jätnud endast igati töökindla mulje, on tegu siiski prooviversiooniga ja Microsofti poolt soovitatakse tungivalt seda mitte esimese op-süsteemina kasutada.