Paljud aga ei teagi, et avalikes WiFi-võrkudes kellegi pealt kuulamiseks pole vaja olla ei NSA, KGB ega KAPO. Kuna andmed seal liiguvad lahtiselt, siis võib igaüks igaühte pealt kuulata.

Jah, osad programmid, nagu näiteks Skype krüpteerivad oma side ise ära ja osad veebilehed, nagu näiteks pangad, Facebook või Gmail teevad seda samuti, aga kõik, mis krüpteerimata jääb, võib WiFi-võrgus olla vägagi lihtsasti pealtkuulatav.

Ja see ei kehti mitte ainult arvutite, vaid ka nutitelefonide kohta, millega sa mõnda WiFi-võrku lähed. Mobiilivõrgud, muide, sellist pealtkuulamist ei karda, nii et seal probleemi pole.

Et pealtkuulamist ära hoida, saab igaüks kasutusele võtta mõned lihtsad abinõud. Esiteks, enda kodusele WiFi-võrgule tuleb alati peale panna parool.

See pole algajale just eriti lihtne asi teha, nii et vajadusel otsi abi. Õnneks on suuremate sideoperaatorite poolt antavatel seadmetel tänapäval juba paroolid peal.

Pane tähele, et WiFi-võrgule pandav parool hoiab sealt eemale inimesed, kes seda parooli ei tea, aga see ei tähenda, et sa oled kaitstud nende inimeste eest, kes selles võrgus samuti on. Võib olla ka nii, et nemad saavad su sidet ikkagi pealt kuulata.

Selleks, et nii ei juhtuks, on kasutusel teine tehnoloogia nimega VPN.

See krüpteerib kogu su võrguliikluse ise ära ning suunab turvalise kanali kaudu ümber, tehes lihtsatele nuhkijatele su pealt kuulamise sama hästi kui võimatuks.

Selleks, et VPNi kasutada, on sul vaja selle teenuse pakkujat ning neid on maailmas palju. Üks tuntumaid näiteks kannab nime Hotspot Shield ja on saadsaval nii Windowsile, Macile, iOSile kui Androidile.

Üks ülimalt lihtne ja mõnus VPN Macile ja iOSile on Cloak, mille saab installida aadressilt www.getcloak.com.

Üldiselt on sellistel teenustel ka kuutasud, aga kui sa tihti avalikus WiFis viibid, on see mõni euro kuus kindlasti tark maksta, sest igas avalikus WiFi-võrgus on igal juhul hea mõte alati VPNi kasutada.

Niisiis, kokkuvõtteks. Veendu, et su WiFi-võrgul on peal korralik parool ning kasuta avalikes WiFi-võrkudes ühendusi turvavat VPN-teenust.

Vaata ka www.netissündinud.ee – Vaata Maailma Sihtastuse projekt "Teater Internetist", mille viivad koostöös ellu BCS Koolitus ja VAT Teater.

Projekti kaasrahastavad Euroopa Regionaalfond, Swedbank, BCS ja F-Secure. Nõuga on toeks Politsei- ja Piirivalveamet ning Lastekaitse Liit.

Projekti raames etendub üle Eesti 30 korral ligi 9000 noorele lavastus "Netis sündinud" – lugu armastusest, sõprusest ja mõistmisest, kuid ka uljusest, üksindusest, valedest ja lihtsameelsusest noorte maailmas, kus online on igapäevaelu normiks ning võimalusi ohtudega võrdselt.