Turvatarkvara tootjate poolt avalikustatud ülevaated näitavad, et internet kujutab endast suurt pahavara jäätmeauku ja kriminaalidel õnnestub pahaaimamatute internetis ringikammijate arvuteid nakatada, vahendab The Register.

Tissidega ülekülvatud võrgulehtede arv kasvab meeletu kiirusega. Antiviiruse valmistaja Sophos avastab uue nakatunud veebilehe iga 4,5 sekundi järel ehk kolm korda kiiremini kui möödunud aastal.

Mõni aasta tagasi kadusid moest pahavaraga nakatunud e-posti sõnumid, kuid tõstsid taas pead möödunud suvel. Alates augustist on Sophos täheldanud pisut kohandatud viisil nimetatud taktika elluärkamist. Nakatunud rakendusprogrammide asemel on levima hakanud paljaste naiste piltidega pahavarga saastatud Word ja PDF dokumendid.

Sophos on oma logide põhjal välja arvutanud, et 2008. aasta lõpus saadetakse nurjatute manustega e-posti sõnumeid võrreldes aasta algusega viis korda rohkem.

Tavaliselt süüdistatakse Hiinat ja Venemaad, et nood on küberkurjamite pesad, kuid tegelikkuses kujutavad endast suurimat probleemi ebaturvalised USA arvutid ja serverid. USA majutab 37% pahavaraga nakatunud maailma võrgulehtedest, samas kui Hiinas on see protsent 27,7 ja Venemaal 9,1.

Trend Micro analüüs näitas samuti, et ainult viis protsenti nakatumistest toimus tarkvara-aukude ärakasutamise teel. Tegelikkuses toimub 53% nakatumistest kurja tarkvara allalaadimise teel ja 12 protsenti e-posti manuste kaudu.

McAfee korraldas küsitluse haridustegelaste, kriminaaljuristide ja jõustruktuuride esindajate seas ja leidis, et pahavara levikule on kaasa aidanud ka rahaaher majandusolukord. Tõbrastel on lihtsam spetsialiste palgata.

McAfee turvaanalüütik Greg Day lisas, et küberkuritegevusega võitlemiseks on vaja suuremal hulgal rahvusvahelist koostööd, kritiseerides samas 23 Euroopa Liidu riiki, kes ei ole alla kirjutanud Euroopa Komisjoni küberkuritegevuse konventsioonile.

Teatud tegematajätmisi või pseudotegevust võib täheldada ka jõustruktuuride poolt — kergem on nuhelda küberkuritegevusega võitlemise sildi all internetist filme ja mänge tiriva mürsikut kui harutada lahti emakeelena võõrast keelt rääkivate krediitkaardipetturite pesa.