ACE (African Coast to Europe) on veealune sidekaabel, mis ühendab Euroopat ja Aafrikat. Seda haldavad 19 operaatorit Orange`i juhtimisel, kaabli tootis Alcatel ja esimene osa 17 000 km pikkusest valguskaablist hakkas tööle detsembris 2012. See oli esimene rahvusvaheline valguskaabel, mille haru jõudis Ekvatoriaal-Guineasse, Gambiasse, Guineasse, Libeeriasse, Mauritaaniasse, Sao Tome ja Principele ja Sierra Leonesse.

Nüüd aga purunes kaabel Mauritaania ranniku lähedal 30. märtsil mingil seni avalikustamata põhjusel. Sageli lõhuvad merepõhjas olevaid kaableid näiteks laevade ankrud, mainib Fortune, kuid aastal 2013 üritasid Egpitusesse viivast kaablist näiteks sukeldujad juppi välja lõigata.

ACE-i valguskaabli ja selle ühenduspunktide kaart. Mauritaania pealinna Nouakchott on ülalt lugedes neljas.

Kaabli purunemise tõttu kannatas netiühendus mitmetes Lääne-Aafrika riikides. Nagu öeldud, tekkis probleem tekkis Mauritaania ranniku lähedal Atlandi ookeanis. Kui lähiriigid olid küll tõsiste probleemidega kimpus, ent neil oli siiski piisavalt muid varu-sideühendusi (näiteks sateliitühendused ja maismaakaabel) siis Mauritaania jäi peaaegu 48 tunniks igasuguse internetiühenduseta.

Samas näiteks Benini ei mõjutanud kaabli lõhkumine peaaegu üldse, kuna nad on ühendatud veel teisegi merekaabliga.

Juhtum on hea meeldetuletus selles osas, kui õrn ikkagi suur osa internetitaristust jätkuvalt on, märgib The Verge. Iseäranis sellistes paikades nagu Lääne-Aafrika. Kui tähtis kaabel läbi lõigatakse, satuvad muud ühendusteed suurema koormuse alla ja teenus kannatab, kui neid aga üldse pole (nagu Mauritaanias), on nett lihtsalt tervest riigist läinud.

The Verge lisab, et just praegu püüavad selliseid probleeme lahendada näiteks Alphabeti netiõhupallid (vähemalt teoorias). Praktikas on aga lihtsamaks variandiks lihtsalt rohkem juhtmeid või siis rohkem ühenduspunkte kalda ja merekaabli vahel nagu on näiteks Nigeerial.

4,3 miljoni elanikuga Mauritaania on pindalalt üks Aafrika suuremaid maid, ehkki 90% pindalast moodustab Sahara kõrb. ÜRO inimarengu indeksitabelis on riik 157. kohal, mis tähendab madalat arengutaset, kokku on ses järjestuses riike 188.