California tehnoloogiainstituudi, Princentoni, Drexel'i ülikooli ja Massachusetts'i tehnoloogiainstituudi teadlased on loonud esimese professionaalse teadusorganisatsiooni, mis põhineb ainult virtuaalsetel maailmadel. Organisatsiooni nimi on Meta Institute for Computational Astrophysics (MICA) ja peamiselt korraldatakse erialaseminare ja loenguid, vahendab Physorg.

Praegu asub MICA peamiselt Second Life'is ja laiendeb sobival juhul teistessegi virtuaalmaailmadesse. Möödunud märtsis oli MICA-ll 40 teadlasest ning 100 teadusest, eriti astronoomiast huvitatud tavaliiget. MICA arendab koostööd mitmete IT-tööstuse lipulaevadega nagu seda on Microsoft ja IBM ning kavatseb ühistegevust mitmekesistada.

Loojate sõnul on virtuaalmaailmad pälvinud juba sotsiaal- ja humanitaarteadlaste tähelepanu ning neist on saanud üks parimaid viise oma sõnumi levitamiseks. MICA asutajad üritavad välja selgitada, kuidas virtuaalmaailmade tehnoloogiat saab ära kasutada reaalteaduste valdkonnas.

Peale selle, et inimesed saavad mugavalt ja tasuta "kokku tulla", pakuvad virtuaalsed maailmad veel võimalust teadussaavutusi visualiseerida või sooritada visuaalset analüüsi. Ajal mil andmemahud muutuvad ainult suuremaks, aitab andmete visualiseerimine teadlastel erinevaid fenomene paremini mõista. Veelgi enam - virtuaalsetes maailmades võib andmeid esitada kuni 12-dimensiooniliselt, kuigi sel juhul võib takistuseks saada juba inimese mõistmisvõime.

MICA ühe asutaja, professor George Djorgovsky sõnul võib virtuaalsetest maailmadest saada uus interneti kasutajaliides ehk uus brauseritehnoloogia. Djorgovsky sõnul on tänane virtuaalmaailmade tehnoloogia samal tasemel kui internet oli1992. aastal. Sellel oli piiratud arv kasutajaid, kuid tohutu arengupotentsiaal.

Üheks võimalikus virtuaalsete maailmade interneti lahenduseks võib saada avatud koodiga rakendus OpenSimulator (e OpenSim), mille abil kasutajad saavad luua oma virtuaalseid maailmu ja rakendusi. Programmi loojad ennustavad, et veebi ja virtuaalse reaalsuse sünteesi puhul saavad üksikisikud luua personaalseid virtuaalseid maailmu samal viisil nagu täna hallatakse ja majutatakse veebilehekülgi.

Tänase päeva seisuga korraldab MICA aga tavapublikule loenguid ja seminare. Edasiste plaanide hulka kuulub virtuaalsete rahvusvaheliste suvekoolide korraldamine.