Kokkuvõtvalt võib öelda, et tehniliselt digipeeglid veel telefonide poolt päris kannaleastumist kartma ei pea, aga telefonid teevad siiski piisavalt head pilti, et paljude jaoks esmane pildistamisvahend olla. Välja arvatud pimedas muidugi, mis on endiselt telefonide nõrk koht.

Siiski ilmus hiljuti veel üks "digikaamera telefoni vastu" tüüpi test, mis tundub tõepoolest päris intrigeeriv.

Nimelt seadis keegi uudishimulik vastamisi Panasonicu hübriidkaamerate uue lipulaeva Lumix DC-GH5 ja Apple'i iPhone 8 Plusi, mis on ka lipulaev (kuigi Apple väljastab tänavu veel erilise tšempion-juubelimudeli X).

Testvideo selgitab kuidas GH5 ja 8 Plus saavad hakkama eriti sujuva ehk 60 kaadrit sekundis lippava 4K video salvestamisega. See on laiemalt tuntud ka inglisekeelse lühendiga 2160p 60 fps video.

Säärase kvaliteediga video on selles mõttes eriline, et päris paljud uued telefonid suudavad juba salvestada 4K videot kaadrisagedusega 30 k/s. Aga kuldstandard on siin 60 k/s ja seda pakuvad hetkel ainult kaks telefoni – iPhone 8 ja 8 Plus. (iPhone X pakub ka, aga on veel ilmumata.)

Videost selgub, et iPhone jääb ootuspäraselt Lumixile kvaliteedi poolest siin alla (viimane on ka oluliselt kallim), aga 8 Plusi 2160p 60 fps video on täitsa korralik.

Kui salvestada videot pimedas, jääb 8 Plus muidugi selgelt alla, aga see on ju telefonide puhul endiselt ootuspärane.

Nii et kui soovid teha telefoniga parimat 4K videot üldse, siis on selleks sobivad iPhone 8 ja 8 Plus. Mitte et sul hetkel valikut oleks.

8 ja 8 Plusi hinnad algavad Eesti edasimüüjatelt hinnavaatlus.ee andmetel vastavalt umbes 780 ja 860 eurost, nii et selle hinnaga on siis eriti hea välimusega 4K video sulle saadaval.

Võimalik, et kuskil Aasia avarustes on praeguseks veel mõni 2160p 60 fps video võimekusega telefon välja antud. Sellest võiksid lahkesti teistele teatada kommentaariumis.