IT-tehnikuid, veebidisainereid ja ettevõtjaid ühendav Minteye on välja pakkunud lahenduse, mis peaks avaldama muljet nii reklaamifirmadele kui veebikohtade omanikele — "libiseva CAPTCHA" (ingl SLIDING CAPTCHA), kus õige vastuse andmiseks tuleb manipuleerida liugurit, vahendab Phys.Org.

Minteye variant CAPTCHAst kujutab endast lainetavat, moonutatud pilti, mille all paikneb väike liugregulaator.

Kasutaja peab liugurit liigutama, kuni pildi moonutus kaob. Minteye veendub, et kasutaja ikka liigutas liuguri õigesse asendisse, ning teatab seejärel veebikohale, et kasutaja näol on tegemist päris inimesega, keda võib volitada edasi liiklema.

Ettevõte osutusel on toode loodud tehnoloogiaplatvormide ristrakendamise abil. Libisev CAPTCHA toetab levinud veebiprogrammeerimiskeeli nagu PHP, Java ning ASP.NET, aga ka sisuhaldussüsteemide nagu WordPress ja Drupal pistikprogramme ehk pluginaid.

Senised katsed näitavad, et liugleva CAPTCHAga tuvastus õnnestub inimestel 94 protsendil juhtudest, mis tekstipõhiste tuvastustestide tööstusstandardi 76 protsendiga võrreldes on muljetavaldav tulemus.

Veebikeskkondade kasutusmugavuse suurendamine korduvate CAPTCHA-tuvastuste välistamise kaudu on siiski vaid üks osa ettevõtte missioonist. Minteye, millel on harukontorid USA New Jersey osariigis North Bergenis ja Iisraelis Tel Avivis, esitleb lahendust ka võimalusena veebikohtade omanikele ja reklaamipakkujatele CAPTCHA kasutamisega raha teenida.

Kasutajaid ligi meelitama ja brändituvastuse määra kergitama peaksid hakkama tuvastuspildi sisse paigutatud tootenimetused. Ettevõtte eesmärk on kombineerida turvatehnoloogiat reklaamimüügiga.

Minteye töörühma osutusel on nad pühendunud selliste mittepealetükkivate reklaamtoodete pakkumisele, mis suudavad ületada tarbijate "valikulise nägemispuude" interneti-reklaamide suhtes.

Libisev CAPTCHA on reguleeritav nii hiire kui ka sõrmega, mis tähendab, et seda on tahvelarvutist või nutitelefonist sama lihtne kasutada kui hiirega varustatud arvutist.

Ettevõte usub, et nende toode peaks avaldama erilist muljet CAPTCHAdest huvitunud mobiilseadme-, näiteks tahvelarvutite ja nutitelefonide tootjatele.

Veebikohtade omanikud pälviksid osa reklaamituludest. Reklaamitellijatel oleks seejuures võimalus toodet oma eelarvele ja sihtgrupi vajadustele vastavamaks konfigureerida.

***

Lühend CAPTCHA tähendab "täisautomaatset avalikku Turingi testi raalide eristamiseks inimestest" (ingl Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart).

Vastava kontrollrakenduse töötas 2000. aastal välja üks Carnegie Melloni ülikooli infotehnoloogia tudeng koostöös oma õppejõuga; nende eesmärgiks oli konstrueerida turvariist, mis võimaldaks veebikohti automatiseeritud nn bot-rünnakute ja rämpspostitajate eest kaitsta.

Tänase päevani võimaldab meetod veebikohtade omanikel üsna tõhusalt kontrollida, kas registreerumisavaldused pärinevad tõelistelt inimestelt või mitte.

Turvaspetsialistide ringkondades valitseb siiski veendumus, et sajaprotsendiliselt tõhus CAPTCHA on määratud jääma pelgaks unistuseks.

Minteye pakutava liuguripõhise tuvastustehnoloogia väljavaadete suhtes alatiseks arvuteid, aga mitte inimesi segadusse ajada näidatakse üles samasugust umbusku.

Massachusettsi tehnoloogiainstituudi ajakirjas Technology Review nendib Minteye tegevdirektor Gadi Hadar, et erilisi illusioone tal selles osas pole, kuna ta annab endale aru, et CAPTCHAt, mida poleks võimalik murda, pole maailmas olemas.