Samsung Galaxy S10 on selle aasta esimene lipulaevtelefon ning ilmselt kujuneb see käimasoleval aastal turule tulevate nutitelefonide etaloniks. Konkurendid kas suudavad Galaxy'st mööda rebida või jäävad sabas sörkima.

Märkimisväärne edasiminek S9-lt

Samsung tuli möödudnud kuu lõpus välja lausa kolme S seeria telefoniga: S10, S10Plus ning "säästumudel" S10E.

Lihtsustatud versioonis S10 on plusiga võrreldes vähema mäluga (mida tavakasutaja vaevalt märkab) ning "vaid" ühe endlikaameraga.

S10E-lt on võrreldes S10-ga kaotatud tagant telelääts ning ekraan ei valgu üle servade.

Võrreldes möödunud aasta mudelitega S9 või isegi Note9 on edasiminek märkimisväärne:

Akut, selle kestust ja võimsust on suurendatud; Kaamerasektsiooni on lisatud lai lääts, mis on nutitelefonis oluliselt funktsionaalsem kui telelääts, ning mitme kaamera võimalus on lisatud ka lahjematele versioonidele kui Plus.

Arvutimaailma toimetuse pikkade vidinatestide kogemus ütleb, et edasiminek Samsung Galaxy S7-lt S9 peale oli väiksem, kui arenguhüpe mudelilt S9 -> S10-le.

Auk ekraanis vs kulm

Keda ei seganud varasematel mudelitel telefoni ekraani ääristav kulm, seda ei sega ka nüüd kulmu asendanud auk. Viimane on Arvutimaailma arvates kindlasti esteetilisem.

Mõlemal juhul viiakse teavitusriba nn mõttetule alale, mis muidu oleks kasutu.

Eriti Plus versioonil, kus telefoni esimene külg on üks suur ekraan. Plusi lausa üle servade valguval ekraanil on ka omad puudused: Kinni pole hoida mujalt kui ekraanist ning planeerimata puudutused on kerged tulema.

Tavalise S10 ja E versioonil on juhuslike puudutuste tõenäosus väiksem.

Kas telefon trügib GoPro territooriumile?

Uuendustest väärib kindlasti ära märkimist super steady Elektrooniline stabiliseerimine, mis sarnaneb Gopro kaameratel kasutatavale lahendusele nii mõttelt kui teostuselt.

Kas lipulaev-nutitelefonil leiduv süsteem Gopro 7-ga ka reaalsuses võrreldav on, näitab tulevik. Arvutimaailmal on plaanis see üsna varsti ära testida.

Esimesed põgusad testid näitasid, et päris laia nurgaga OIS-i (optilist stabiliseerimist) ei ole, mis paraku tähendab vähemalt osaliselt, et videos Samsung veel Gopro kandadele ei astu.

Laetav ja laadija

Juhtmevaba laadimine toimib nüüd ka vastupidiselt ehk mobiiltelefon oskab olla voolu andja.

S10 küljest on võimalik laadida näiteks oma nutikella, ilma et selle laadijat peaks eraldi kaasa võtma.

Teiste seadmete laadimise lahendus toimib ka nii, et telefon on "soolikaga" seinas ennast laadimas, kuid toimib samal ajal juhtmevaba laadijana teistele seadmetele. Nutikellade omanikele kahtlemata tore uudis.

Mõned uudised veel

Tutvustati ka ööpildistamise reziimi, kuid tänases seisus on see pigem jutuks tore: Huawei on ööpildistamise vallas niivõrd palju teistest ees.

Samsungi teostuses teeb kõige rohkem meelehärmi asjaolu, et ööpildistamise reziimi ei ole võimalik ise sisse lülitada. Masin otsustab, millal on piisavalt öö.

See on järjekordne näide, et kõike otsustav AI maailma vallutamiseks veel valmis ei ole, kui see just ei ole AI teadlik otsus meid frustreerida.

Neile kellele tundub, et S10 ekraani sisene sõrmejäljelugeja ei tööta kuigi hästi: eemaldage ekraanilt kaasa tulnud kaitsekile.

Euroopa Liidus saavad kasutajad tarbida Samsungi Exonys protsessorit, mis kahjuks on mõnevõrra aeglasem, kui Quallcomi 855. Võibolla pole halba heata - äkki annab nõrgem protsessor eelise näiteks aku eluea kategoorias.

Hinnad

S10 plus 1000-1600€
S10 900€
S10E 800€

Täpsemalt saab vaadata näiteks Hinnavaatlusest

On see mõistlik investeering?

Kindlasti mitte, kuigi tegu on parima Androidi telefoniga, mis hetkel saada on.

Telefon on ikkagi tarbeese, mitte investeering. Investeering oleks kinnisvara või aksiate soetamine, kuid lõppkokkuvõttes taandub küsimus sellele, milleks telefoni tarvis on.

Alati on võimalik läheneda ka nii, et kui telefon tundub liiga kallis, siis:
a. ära näiteks ole vaene või
b. äkki sa ei ole sihtrühm ning peaksid vaatama midagi soodsamat.

Arvutimaailma uusimate videotega kursis olemiseks tasub vajutada subscribe nende Youtube-kanalile.