"Läksin õue suitsetama ja arvasin, et maailma lõpp on kätte jõudnud," kommenteeris üks valguspalli nägijaist Venemaa sotsiaalmeediaportaalis VK.

Tegelikkuses tekitas nähtuse Venemaa raketikatsetus, millest Kreml reedel teatas. Testiti kontinentidevahelisi ballistilisi rakette, president Putin vajutas sealjuures isiklikult nupule. Kolm raketti tõusid õhku allveelaevadelt, üks lendas aga üle terve Venemaa Arhangelski oblastis asuvast Plessetskist Kamtšatka poolsaareni välja.

On teada, et raketistardid võivad öötaevas huvitavaid valgusmänge tekitada. Kui raketid kõrgemale atmosfääri tõusevad, võivad koidueelne valgus ja teatavad atmosfääritingimused viia selleni, et näeme üsna omapäraseid nähtusi.

Aleksei Jakovlev Plessetskist sai valguspallist koos virmalistega hea pildi ja kirjutas oma foto allkirjas VKontaktes, et talle tundub, et ta pildistas kogemata salajase kosmoseraketi starti.

Teine fotograaf Sergei Anisimov Salehardi linnast (asub Jamali-Neenetsi oblastist) ütles, et algul ei saanud ta aru, millega tegu. "Helendav pall tõusis puude tagant ja liikus minu suunas, alguses arvasin, et tegu on ülivõimsa prožektoriga, aga kõik muutus selle jaoks liiga kiiresti."

Seejärel kahanes valguspall kaareks ja kadus.

Harvard-Smithsoniani astrofüüsikakeskuse astrofüüsik Jonathan McDowell kinnitas National Geograhicule, et raketistardi ja valguspalli vahel olevas seoses pole mingit kahtlust.