Võtame siis võrdlusesse ühe kõige sõnakama DxOMarki pingereas tehniliselt parima kaameraga telefoni Huawei P20 Pro ja professionaalide poolt kõrgelt hinnatud Sony A7 R3 (päriskaamerate seas DxOMarki neljas koht).

Mõlemad on umbes 40megapikslised, kuid ligi kolmekordse hinnavahega Sony kasuks.

Telefonide selge eelis on koheselt kompaktsus. Isegi ükski kompaktkaamera ei ole ligilähedane. Samuti puudub vajadus osta kallist lisavarustust, või õigemini puudub võimalus seda ühendada ja seega vajadus.

Samuti räägib telefoni kasuks võimalus pilte kiiresti veebi üles laadida, mida saab ka Sonyga kaameraga teha, kuid mitte nii lihtsalt.

Pildikvaliteet on Sonyl hea, väga hea, isegi, kui Sony kaamerate kasutamine vajab magistrikraadi. Kuid see ei käi kõigi kohta: Nikon ja Canon on hulga lihtsamad.

Olgugi, et paberil näpuga järge ajades võiks võita enamikes kategooriates telefon, pärast pilte kerides on aru saada, millest on neil kahel selline hinnavahe päriskaamera kasuks.

Samas kompaktkaameratele on raske hetkel tuleviku ennustada. Ei väsi siin klišeed kordamast: parim kaamera on see, mis sul kaasas, osta tasub seda, mida sul tarvis, mitte seda, mida arvad, et tahad.