Rahva ette jõudsid mitte ainult uued telefonid Pixel 2 ja 2 XL ja kallima otsa Pixelbook-sülearvuti, vaid ka uued tehisintellektiga vidinad (kaamera, Home-kõlarite uued mudelid, juhtmeta kõrvaklapid).

Google ei viitsi oma tooteid väljaspool arenenud läänt eriti turustada ja levitada ning tehisintellekt seni eesti keelt ei mõista. Seega pikemalt on siin juttu ainult kõrvaklappidest ja telefonidest.

Esiteks siiski paar tähelepanekut muude vidinate kohta

* Pixelbookil on puutepliiats Pen, mis alustab veebiotsingut, kui tekstile või pildile lihtsalt joont ümber tõmmata. Lahe uuendus, mida rivaalid peagi ilmselt kopeerida või üle trumbata püüavad.

* Home-nutikõlari saab nüüd Androidi-äpi teel kindla alaga siduda, et mõni häälkäsklus toimiks ainult ühe ruumi piires. Näiteks „kustuta tuled“. Seni sai Home'iga paaritatud seadmeid äpi teel kindla ruumiga siduda, aga Home’i ennast mitte.

Uued mudelid on Home Mini (hind USA-s 49 dollarit) ja aasta lõpus saabuv Home Max (399 dollarit, trumbiks helikvaliteet).

Vähemalt USA-s saab Pixel 2 või 2 XL-i eeltellija praegu kingiks Home Mini kõlari. Kalli telefoni eeltellija premeerimine on tänapäeval levinud võte, et müüki edendada.

Google'i esimesed juhtmeta kõrvaklapid

Pixel Buds on Google’i esimesed juhtmeta kõrvaklapid, mille au ja uhkus on mõistagi digiabiline Google Assistant.

Erinevalt kõigist teistest seni ilmunud juhtmeta klappidest on Google nööpkuularid siiski kaabliga kokku sidunud (suhtlus nutiseadmega toimib siiski õhu teel). Ütleks, et omapärane arusaam sõnast "juhtmeta", aga eks see mugavam lahendus olegi tegelikult. Nööpkuularid ei kao nii kergesti ära.

Nuppude asemel on parema kõrva jaoks mõeldud jublakal puutepind, millel näpuga viibata või mille peale koputda.

Kui seda puudutada ja käes hoida, siis saab digiabilisel paluda muusikat esitada, telefonikõnesid teha (paaritatud Androidi seadme teel muidugi), teejuhiseid küsida jne, ilma et peaks telefoni järele haarama.

Abiline teavitab lisaks saabunud sõnumitest ja lähenevatest sündmustest, mis kalendris kirjas.
Foto: tootja

Budsi saab paaritada saab vähemalt Android 7 jooksutava telefoniga, nii et müügihitti siit esialgu vist ei võrsu. Android 7 turuosa on maailmas hetkel 17-18% kandis ja uue Android 8 oma veel pea olematu.

Pixel Buds on vajalik eelkõige Pixel-telefoni ostjale, sest mudelitel 2 ja 2 XL pole enam eelkäijate kombel 3,5 mm kõrvaklapipesa.

Ka nõustub Budsi digiabiline koostöös Pixel-telefoniga 40 eri keele vahel reaalajas tõlget tegema. See on vägev ja tõesti tuleviku sõna! Eeldusel, et toimib korralikult, muidugi.

Klapid esitavad muusikat ühe täislaadimise järel kuni viis tundi. Ilmuvad novembris, USA-s hinnaga 159 dollarit. Apple’i AirPodsid ilmusid aasta eest sama hinnaga, aga need ei paku samas muidugi reaalajas tõlget.

Telefonid

Google rõhub tänavuste Pixelite puhul mitte enneolematule jõudlusele, mida nagunii ükski tootja ei viitsi pakkuda, vaid:

* disainile (mis on tegelikult mulluste Pixelite moodi, aga kena muidugi)

* ja kvaliteet-tarkvarale (eriti tehisintellekt, sh digiabiline, aga ka Shazami-laadne teenus otse telefonis, mis tunneb ära 10 000 laulu)

Paar huvitavat uuendust:

* e-SIM-i lisamine, kugi Google ei julenud veel füüsilisest nano-SIM-ist loobuda

* 3,5 mm kõrvaklapipesa enam pole, mullustel Pixelitel on

* * HTC U11 kombel võib ekraaniääri pigistada/vajutada, et digiabilist üles äratada. Pole ka ime, sest HTC ongi Pixelid ehitanud. Loodame, et pigistamise reaktsiooniks saab ka muid funktsioone määrata, mitte ei pea Assistantiga leppima.

Põhinäitajad on mulluste Pixelitega võrreldes vähe muutunud. Olulisemad erinevused:

* uuem Androidi opsüsteem (7 asemel 8 ja Google lubab uuendusi veel kolme aasta jooksul)

* andmeruumi suurus algab 32 GB asemel 64 GB-st

* kiip on muidugi uuem, Snapdragon 821 asemel 835

* põhikaamera näitajad on pea samad, aga ava laseb veidi rohkem valgust läbi, mis on pimedas pildistades kasuks (f/1.8 senise 2.0 asemel)

Huvitav on, et DxOmark hindas juba Pixel 2 kaamera tehniliselt parimaks, mis telefonides hetkel saada – esimene kord, kui skoor on nii kõrge nagu 98/100.

Senine tipp iPhone 8 Plus (94/100) jõudis ajaliselt õige vähe esikohta nautida, nüüd jagab teist-kolmandat kohta hiljuti pingeritta lisandunud Samsung Galaxy Note8-ga.
Google'il on omapärane nägemus juhtmeta kõrvaklappidest: juhe on täiesti olemas, lihtsalt ei käi nutiseadme külge, vaid liidab klappe endid. (Foto: tootja)

Pixel 2 ja 2 XL on ka omavahel põhinäitajate poolest väga sarnased:

* AMOLED ekraan, Gorilla Glass 5 kaitsekiht

* Android 8 opsüsteem, Snapdragon 835 kiip, Adreno 540 graafika

* 4 GB töömälu, 64 või 128 GB andmeruumi

* põhikaamera: 12,3 MP, f/1.8, kuni 2160p 30 k/s video või 720p 240 k/s aegluupvideo / esikaamera: 8 MP, f/2.4, 1080p video

* wifi ac, Bluetooth 5, GPS, NFC, USB-C 3.0

* IP67 vääriline veekindlus, tagaküljel sõrmejäljelugeja, kiirlaadimine (15 minutiga 7 tundi kestvust)

Peamine erinevus seisneb ekraanis (5 vs 6 tolli, AMOLED vs P-OLED, 1080 x 1920 vs 1440 x 2880 pikslit), sellega seonduvalt ka akukestvuses (2700 vs 3520 mAh) ja muidugi mõõtmetes-kaalus.

Pixel 2 maksab USA-s alates 649 dollarist, 2 XL aga 849-st. Ilmuvad need veel käesoleva kuu jooksul.

Lõpetuseks

Keegi Inthe dark kirjutas artiklile nii tabava kommentaari, et avaldame selle siin veidi muudetud kujul. Aitäh autorile!

Tuletan meelde mõned viimaste aastate sündmused, mille pärast kriitikud nii siin kui ka mujal Apple'i seadmed mutta tagusid:

* Kõrvaklapipesa kaotamine ja adapteri kasutamisvajadus juhtmega klappide puhul (Nüüd Pixel 2 puhul samas asi)

* $99 Apple Pencil ja Pen PineApple Apple Pen naljad (Nüüd Google Pen ja sama hind)

* USB-C portidega Macbook, eemaldatud USB-A ja mälukaardipesa ja adapterinaljad (Nüüd sama asi Pixelbookis)

* Apple Airpods kallis hind $159 (Pixel Buds samuti $159)

Hämmastav, kuidas logomuutus on samade asjade puhul pannud sama seltskonna vaikima nagu kuldid rukkis. Hinnangud on hoopis sel korral kiitvad :)