Nädala eest kirjutasime, kuidas Venezuela värvikas president Hugo Chavez hoiab palgal kahtsadat inimest, et nad haldaks tema Twitteri kontot ja saadaks igale sõnumile n-ö ametliku vastuse. (Link uudise lõpus.)

Chavez kogus sotsiaalvõrgustikuga liitudes kiiresti üle 250 000 järgija, kes saadavad talle eri põhjustel umbes 30 000 sõnumit nädalas.

Mees tajus veel mõne kuu eest Twitterit rahvusliku ohuna, kus levivad terroristlikud ähvardused, aga suhtub nüüd sellesse kui "revolutsiooni edendamise" relva.

Ta läheb isegi edasi: kutsub rahvast üles Twitteris boliivarispekulante ja nende tegevuspaiku üles andma. Ta süüdistab spekulante kiiresti kasvavas inflatsioonis ja nimetab neid varasteks, keda peab karistama. Esimesed sellised reidid olla juba aset leidnud.

Esimene ebaseadusliku rahavahetuse tõttu arreteeritu on 52aastane mees Jaime Renteria, kes on vastavasisulise veebisaidi notidolar.com ametlik (registreeritud) administraator. Seadusesilmad puistasid ka tema kontori läbi.

Majandusspetsialistid reageerivad neile sündmustele ennustusega, et see toob pigem tagasilöögi.

Ecoanalitica analüütik Asdrubal Oliveros ütleb: "See on drakooniline süsteem. Uus skeem kokkuvõttes kahjuks pigem suurendab inflatsiooni ja toob kaasa tootedefitsiiti ja mõõnutusi valuutaturul." Ta usub, et boliivari väärtuse languse põhjus peitub suuresti valitsuse püüetes USA dollaritega kaubitsemist (võlakirja- ja mustal turul) kontrollida.

Boliivari väärtus nn reguleerimata turul tõusis viimastel nädalatel 8,2 rahani dollari vastu, mis on ametlikust kursist umbes kaks korda suurem. Valitsus on murelik, sest see tõstab ka tarbijakaupade hindu, kuna pool kaubast on sisse toodud. Chavez on üritanud turgutada ka tõusu omamaises tootmises. Tarbijakaupade hinnad tõusid ainuüksi aprillis 5,2 protsenti, mis teeb aastaseks inflatsioonitasemeks 30,4 protsenti. See on kõrgeim Ladina-Ameerikas.