Skolkovo on unine maapiirkond Moskva keskosast 20 kilomeetrit läänes, kus rikkad venelased käivad suvemajades puhkamas. Teaduspark kerkib Nemchinovo küla lähedal põllumajandusministeeriumi alale. See on praegu väike asula, kus on bussipeatus ja kribu-krabu müüv putka.

Valitsus hakkab valitud firmasid sinna meelitama maksusoodustuste ja muude toetustega. Asukad saavad näiteks iseseisvad vee- ja energiavarud, mida on Venemaal raske hankida. Projekt sünnib siiski üsna autonoomsena, st selle algatajate sekkumiseta,

Selle liider on siiski võimas ja mõjukas. Kohalik miljardär Viktor Vekselberg loodab, et siit hakkab kunagi sirguma Nobeli preemia laureaate. Nemchinovo äärele rajatakse ka suur majanduskool ja elitaarne elamurajoon.

Moskva Uue Majanduskooli majandusprofessor Konstantin Sonin on asja suhtes optimistlikult meelestatud, aga hoiatab ka, et kõik võib minna allamäge nagu riigis tavaline. St, kõik loodav põhineb korruptsioonil ja altkäemaksudel, mis tõstavad vajalikud kulutused lakke.

Skolkovo taga seisvad asjamehed loodavad sinna meelitada ka Kaspersky Labi, ühe vähestest Venemaa tehnoloogiafirmadest, mis on saanud rahvusvaheliselt tuntuks. See alustas 1990ndatel valitsuse abita. Aga kaasasutaja Natalya Kaspersky usub, et piirkonna peaks asustama pigem uue põlvkonna ettevõtjad. "Meil pole Venemaal palju ärikogemust ja tehnoloogiasse investeerimiseks puudub piisav kapital. Nii et valitsuse abita oleks raske alustada," ütleb ta.

Kohalikud pole asjaga eriti rahul. Nad kardavad, et kui hästitasustatud teadlased ja insenerid on kohad sisse võtnud, sööb kallinev elatustase neid piirkonnast välja.

Teaduspargi arendajad loodavad tegevust alustada juba kõige varem 2014. aastal.