FBI kohtuekspertiisi spetsialist Bob Moledor on üksikasjaliselt kirjeldanud sellist juhtumit 2016. aastast, mis oli nähtavasti esimene kord, mil politsei üritas surnu sõrmejälgede abil avada Apple’i nutiseadmete turvasüsteemi Touch ID.

Ajakiri Forbes viitab kohaliku ja föderaalse politsei juurdlustele lähedal seisnud allikatele, kelle osutusel paistab surnute sõrmejälgede kasutamine olevat nüüdseks üsna tavaline, eriti juhtumite puhul, kus võib olla tegu uimasti üleannustamisega ja politseinikud püüavad ohvri telefoni avada selleks, et selgitada välja talle uimastit müünud isiku telefoninumber.

Mõnedel puhkudel on sellest kasu olnud, mõnedel puhkudel mitte eriti — lihtsalt seetõttu, et vahepeal on möödunud liiga palju aega.

Asi on nimelt selles, et kui nutitelefoni iPhone pole 48 tundi kasutatud, küsib see omanikult parooli, enne kui võimaldab Touch ID funktsiooni uuesti rakendada. See tähendab, et kui politsei tegevus viibib, võib võimalus Touch ID kasutamiseks mööduda ning seetõttu ei saagi elektroonikaseadet enam avada.

Surnu näpujälje kasutamises pole ka midagi seadusevastast, ehkki see võib paista eetilises plaanis küsitav. Advokaadibüroo Medvin Law omaniku Marina Medvini osutusel pole inimesel pärast surma enam privaatsuspretensioone oma surnukeha suhtes. See tähendab, et tal puudub alus kohtus enda eraelu puutumatuse kaitsmiseks.

Sugulastel või teistel lähedastel isikutel võib samuti olla väga vähe võimalusi takistada seda, et politseinikud surnu sõrmejälgi või muid kehaosi nutitelefonide avamiseks kasutavad.

„Kui olete informatsiooni kellegagi jaganud, olete juba kaotanud kontrolli selle üle, kuidas seda informatsiooni edaspidi kaitstakse ja kasutatakse. Te ei saa enda eraelu puutumatusele rõhudes takistada politseil otsida läbi teie sõbra telefoni ja teie poolt sõbrale saadetud sõnumeid lugeda. Sama kehtib surnuga teabe jagamise kohta — kui olete kord juba surnule teabe edastanud, olete kaotanud kontrolli selle privaatsuse üle,“ lisas Medvin.

Politseinikud teavad seda hästi. „Meil pole ohvri telefoni avamiseks vaja läbiotsimisorderit, välja arvatud juhul, kui telefonil on rohkem kui üks ametlik omanik,“ nentis Ohio osariigi mõrvauurija Robert Cutshall, kes töötas teadaolevalt esimese seesuguse juhtumi juures.

Praegu uurivad politseinikud võimalusi Apple’i nutitelefoni iPhone X näotuvastussüsteemi Face ID ärakasutamiseks.

See võib iPhone’ide avamise teha isegi hõlpsamaks kui Touch ID. Väga lihtne viis on näidata inimesele tema telefoni; niipea, kui ta sellele pilgu heidab, avaneb ekraanilukustus. Mitmed uurijad on nutitelefonide näotuvastust edukalt petnud ka fotode või spetsiaalselt valmistatud maskide abil.