Esilinastus toimus 28. novembril Uus-Meremaa pealinnas Wellingtonis, ülejäänud huvilised saavad eepilise triloogia avalöögiga tutvuda juba õige pea.

"Kääbik: Ootamatu teekond" ("The Hobbit: An Unexpected Journey") alustab maailma kinodes 12-16. detsembril, Eestis 14. detsembril.

Aprillis kinoomanike messil CinemaCon näidatud umbes kümne minuti jagu "toorest materjali" sünnitas aga internetis ja mujal meedias murettekitavaid teateid, et Peter Jacksoni kasutatud uudne filmimislahendus tekitab lausa füüsilisi vaevusi.

3D-pilt kiirusega 48 kaadrit sekundis (tavapärase 24 asemel) muudab tegijate sõnul visuaalse külje kvaliteetsemaks ja mitmekülgsemaks.

Varased kommentaarid võrdlesid tulemust aga telefilmide ja Mehhiko seebiooperitega. Pilti nimetati nii reaalseks, et see tundub lausa võltsina; see liigub harjumatult kiiresti ja kõik tundub kontrastsuse poolest liiga must või ere.

Senised vaatajad on samuti kurtnud silmade ja ka üldist väsimist (pole ime, linalugu kestab ligi kolm tundi), südamepööritust ja ka migreeni. "Lahkusin tundega, et armastan seda filmi, aga mul hakkab seda vaadates paha," kõlab neist ühe kommentaar.

Duke University masinaõpetuse professor Adrian Bejan selgitab, et meie silmad peavad uudse filmitehnika tõttu tavapärasest kiiremini töötama, et lähivaates ekraanile jõudev detailsus kaduma ei läheks. Seetõttu mõjub see ka osade vaatajate enesetundele.

Kas see mõjutab ka filmi populaarsust, on siiski kaheldav. 3D-kinonduse lipulaev "Avatar" on nüüdseks pika edumaaga kassaedukaim film ajaloos - varased arvustused nimetasid selle visuaalset poolt samuti parajaks okserattaks.

Uudse tehnoloogiaga "Kääbikut" hakkavad näitama kuuldavasti umbes 1000 kino maailmas, teised piirduvad tavapärase kiirusega lippava variandiga.

Coca-Cola Plaza kobarkino Tallinnas kuulub nende hulka, kes julgevad uuele lahendusele panuse teha. Vastavatel seanssidel on märge 3D - HFR.

Levitaja andmetel saab Eestis "Kääbikut" näha lisaks HFR 3D variandile ka "tavalises 3D-s" ja 35 mm koopialt koguni tavalise kahemõõtmelise pildiga (Tartu Cinamon, Pärnu Mai, kolmandast linastusnädalast ka CC Plazas).

Millist teie eelistate? Tavaline 3D, uus "ohtlik" 3D või lihtsalt 2D-s nagu filmid enamuses ikka olnud?