Alates 1980ndate algusest kuni 1990ndate keskpaigani kuulus see au pigem eri DOS-tüüpi operatsioonisüsteemidele, näiteks Microsofti arendatud MS-DOS.

Sellel perioodil ilmus juba ka meeletu hulk videomänge, nii DOS-ile kui ka muidugi paljudele muudele platvormidele.

Suur osa neist pole praeguseks aga kättesaamatuks muutunud, vaid tänu digiteekidele nagu Internet Archive endiselt meie käsutuses – tasuta ja mugavalt otse brauseris!

Internet Archive'i käigushoidjad on emulaatortarkvara abil sel viisil taas kasutatavaks muutnud juba ümmarguselt 2300 DOS-arvutimängu ning nende hulk aina kasvab.

Vana arvuti ees küürutamise retrokogemust selline tegevus muidugi ei paku ja seisu salvestamise võimalus on samuti kaduma läinud. Vähemalt teostest, mis seda algupäraselt toetavad.

Aga vaatame tõele näkku: paljud ei viitsiks nagunii mingit ürgvana seadet sahvrist välja otsida ja käima putitada, isegi kui see üldse käivituks ja ajahambast puretud füüsilised andmekandjad elustada suudaks.

Jah, muidugi saab paljud vanad mängud hankida veebist ja tööle emulaatori abil, kuid nautida neid lihtsalt brauseris, igasuguste abivahenditeta, on ikkagi midagi erilist!