Christie oksjonimajas müüdi äsja üks portfelli sisse integreeritud Apple arvuti umbes 400 tuhande euro eest. Tegemist on originaalse Apple I arvutiga aastast 1976 ning selle ehitas käsitsi Steve Wozniak.

Tegemist on sisuliselt sülearvutite esiisaga, mille kestaks on nahast portfell, kuhu masin on sisse ehitatud koos klaviatuuriga. Portfelli on masin integreeritud seetõttu, et Apple I arvutil ei olnud oma kesta.

Toona sai 666 dollari eest osta ühe "arvutava plaadi," mis oli valmis ühendamiseks teleka ja klaviatuuriga, aga kesta muretsemine oli kliendi enda asi.

Masina teekonnal läbi ajaloo tekkis kellelgi idee paigaldada raudvara kohvrisse ja nii saigi Apple I arvutist kaasaskantav arvuti, tänases keeles rüperaal või süler.

Puudub info, kas tegemist on esimese kaasaskantava arvutiga, kuid ühega esimestest küll.

Arvatakse, et Apple I arvuteid tehti kokku umbes 200 ning lõviosa neist on tõenäoliselt tänaseks hävitatud. Entusiastide poolt peetava registri kohaselt võib neid olla alles veel 68. Üks neist pandi oksjonile nimega "number 10."

See konkreetne isend kuulus kunagi arvutientusiastile Rick Contele, kes omal ajal ostis masina selleks, et õppida selgeks programm "Basic." Mees annetas arvuti aastal 2009 Maine arvutimuuseumile, kust see liikus edasi mitmete eraomanike kätte.

Oksjonil oli arvutiga kaasas hunnik toredaid ajaloolisi lisasid - algupärane kasutusjuhend ning ajakirjad artiklitega Applest. Samuti oli kaasas valik sobivat lisavarustust nagu maatriks-printer SWTPC PR-40 ning koopiad originaalsetest Apple asutamise paberitest.

Seega, äkki tasuks paar korda mõelda, enne kui uue tehnikavidinaga kaasasoleva kasutusjuhendite ja paberite paki ära viskad või moraalselt vananenud rüperaali jäätmejaama viid.