Ultimate Ears 18 Pro Custom Monitors on nii peene härrasmees, et palub end kutsuda kõrvaklappide asemel in-ear monitoriks või custom monitoriks, rõhuga siis ka eesti keeles mõistetaval sõnal monitor. Tegemist pole snoobliku turustustehnikaga, vaid tõesti omaette klassiga. Ühendriikide firma Ultimate Ears tegelebki tellimusele valmistatud profikõrvaklappidega muusikutele.

Ettevõtte üks asutaja on rokkbändi Van Halen liikmed, trummar Alex Van Halen ja vähemalt 1995. aasta tuuril helimeeskonda kuulunud Jerry Harvey. Trummaril läksid ühel kontserdil klapid rivist välja, tehnik valmistas talle käsitsi uued, bändikaaslased hakkasid ka huvi tundma, siis juba teised muusikud... edasine on ajalugu. Aga mitte veel väga pikk ajalugu. Ultimate Ears saabus tavaturule alles 2002. aastal.

Veebruaris USAs müügile ilmuv 18 Pro Custom Monitor hakkab maksma 1350 dollarit. Mõlemas kõrva peidetavas jublakas on 6 driverit, mis on tavakõrvaklappide kasutajale seninägemata (ja ilmselt jäävad ka edaspidi nägemata, kui kallilt soetatud toodet laiali ei lammuta). See pole seotud tarkvaraga, vaid driveriga kui komponendiga, mille tõlgiks, khm... seadiseks, mis vibreerib ja heli tekitab. Tavalistes klappides on neid 1, siin aga 6 (2 bass, 2 mid, 2 treble). Peensused on arusaadavad ilmselt professionaalsetele muusikutele ja suurimatele melomaanidele. Loodetavasti on kasutatud lahendused siis suutlikud driverite resoneerimisel tulemuse ilusa hoidma, nii et helindid voolavad kõrva nagu sulakuld ja kasutajat ei häiri mingi müra.

Ainult ühe mõtte veel lisaks siia juurde. Kas Ultimate Ears 18 Pro komplekt meenutab ka teile välimuselt kuulmisaparaadi ja kummikommi ristsugutist?