Lisades ka hämardamise funktsiooni, võid märkimisväärselt energiakulu kokku hoida, kirjutab Nutikodulahendused.ee.

On tehtud tasuvusarvutusi päikesepaneelide paigaldamise ja liikumisanduritega valgustite vahel ning leitud, et valgustite automaatika tasub end teatud tingimustes ära kolme aastaga ehk palju varem kui päikesepaneelid.

NB! Kui sul on kodus veel hõõgniidiga pirnid, siis tasub teha suurem ümberkorraldus ja minna kohe üle LED-pirnidele koos nutikodulahendusega ning siis räägime juba tasuvusajast alla aasta!

Nutipirnid – kõige lihtsamini paigaldatav nutividin sinu kodus

Kõige lihtsam valgustite juhtimise lahendus on nutikas pirn. Olemas on täiesti iseseisvalt töötavaid (näiteks Sengledi omad) kui ka nutikoduga kokkusobivaid (Aeotec, Zipato vms).

Võid nutipirnide kasutamist alustada lambi või toa kaupa. Neid on superlihtne ise paigaldada ja kasutada. Sellise valgustite juhtimise puudus on, et lamp peab alati sisselülitatud asendis olema. Seega peaks olema lüliti alati sisselülitatud asendis ning kogu juhtimine käima äpist või nutikodust.

Nutipirnide ostmisel tasub jälgida nende valgustugevust (luumenid, Lm), värvitemperatuuri (kelvinid, K) ja värvieraldusindeksit (CRI). Need näitajad on iga ruumi ja tegevuse jaoks võimalik ja soovitav eraldi planeerida.

Tahad põnevust? Valgus on põnev kõigile! Nutipirnidega saab teha mitmeid trikke:

* valgustugevuse ja värvitemperatuuri muutmisega pirnid - saad ise äpist muuta, kui valge ja kas soe või külm valgus on sulle sobivam

* helile reageerivad värvipirnid - pirn muudab värve vastavalt helile (näiteks muusikale)

* liikumisanduritega pirnid - mis oleks, kui välisukse lamp oleks varustatud liikumisanduriga, mis on pirni sees?

* kõlariga pirnid - JBL ja Sengled on teinud mitmeid põnevaid Bluetoothi ühendusega pirne. Pane need tuppa või terrassile, kus muidu muusikat pole

Lülititagused moodulid

Järgmine abivahend nutikodu valgustitele on väike lülitusmoodul. Näiteks Fibaro dimmer. See on umbes tikutopsi suurune Z-Wave'i moodul, mis reeglina paigaldatakse olemasoleva lüliti taha toosi.

Sõltuvalt lülitusmoodulist saad seejärel valgustit juhtida kas sisse-välja režiimis või dimmerdamise funktsiooniga.

Dimmerdada on eriti mugav kui kasutada valgustit ka öisel ajal näiteks vannitoas. See annab võimaluse määrata teatud valgustitele nutikodus öörežiimi, mille tagajärjel süttivad lambid öösel väikse võimsusega.

Lisaks on olemas moodulid LED-ribade juhtimiseks. Eriti hea efekti annab see seade, kui kasutada värvilist RGBW moodulit. Moodulile on võimalik ette kirjutada erinevaid programme ja kasutada seadet hubase meeleolu loomiseks.

Näiteks võib nutikodu reede õhtul panna ühe nupuvajutuse peale muusika mängima, sulgeda kardinad ja värvilise LED-riba mõnusasse valgusteraapia režiimile.

Disainlülitid lisavad igale toale elegantsust

Kui oled kodus tegemas suuremat remonti ja vahetad välja ka lülitid, siis kolmanda sammuna on võimalus nutikodus kasutada puutetundlikke disainlüliteid. Nendele on sisse ehitatud nutikodu funktsionaalsus ja eraldi lülitusmoodulit enamasti juurde osta ei ole vaja.

Näitena võib tuua Vitrumi lülitid, mis on toodetud Itaalias ning nende valikust leiab erinevate värvitoonidega ja eri materjalist lülitikatteid.

Vitrumi lülitite sisse-ehitatud puutetundlik element on patenteeritud ja väga töökindel. Neid lüliteid võib kasutada näiteks klaasist kattega, kartmata, et nupuvajutust ei registreerita.

Vitrumi lüliteid saab kasutada ka koos Fibaro lülititaguste moodulitega. Juhul, kui soovid elutoas viie tavalise klahvlüliti asemel kasutada ühte Vitrumi paneeli, siis ei tähenda see tingimata, et pead kõik lülitid välja vahetama. Teiste lülititega saad kasutada ikka Fibaro moodulit ja ka neid saab omavahel integreerida.

Näiteks võib Vitrumi nelja nupuga lüliti kaks nuppu juhtida elutoa valgusteid ja teised kaks juhtida Fibaro ruloo moodulit ning avada või sulgeda kardinaid.

Kilbist juhtimine

Nagu ennevanasti nutikodude puhul ikka, on ka võimalik valgustite juhtimine lahendada otse elektrikilbist. See vajab paraku erisugust kaabeldust, kus iga valgusti juhe on eraldi kilpi toodud.

Kui see on olemas, siis on kilpi sobivaid DIN-mooduleid võimalus kasutada erinevatel eesmärkidel. Näiteks sisse ja välja releed, 230 V dimmerid või ka 0-10 V dimmerid, kui valgustid seda lubavad.

Samuti 12/24 V LEDidele mõeldud dimmerid, ja kui tarvis - ka kardinate juhtmoodulid.

Kilbist juhtimisel on võimalus kasutada ka juhtmevaba suhtlusega töötavaid Z-Wave'i DIN-mooduleid või soovi korral vanemat KNX juhtmega lahendust.