Forte on kirjutanud USA-Hiina kaubandussõja tõttu hätta sattunud tehnoloogiafirmast Huawei pikalt ja rohkemgi veel, aga vahelduseks kuuldus ka midagi positiivset.

Suur päevaleht Frankfurter Allgemeine Zeitung vahendab uudist, et Saksamaa valitsus on nõus kasutama 5G võrkude loomisel ka Huawei sideseadmeid, kui need vastavad nõuetele.

Saksa föderaalse võrguagentuuri ja föderaalse infoturbeameti (BSI) turvameetmete kohaselt hakkab BSI võrguseadmetele turvalisuskontrolli tegema ja konkreetse tootja seadmeid võib keelustada ainult kahel juhul:

* tehnilistel põhjustel

* kui Saksa föderaalkantselei, välisministeerium, siseministeerium ja majandusministeerium avaldavad muret tarnija poliitilise usaldusväärsuse kohta

Poliitilise usaldusväärsuse mõistet hakkab reguleerima seadus, et välistada ühe või teise tarnija meelevaldset piiramist 5G võrkude arenduses.

Saksamaa astub kõige sellega risti vastu USA algatatud mitmete teiste (suur)riikide Huawei-vaenamisele, mis põhineb väitel, et firma spioneerib Hiina valitsuse heaks. (Keegi pole küll tõestanud, et Huawei sideseadmetes oleks andmeluureks vajalikke "tagauksi" või muid võimalusi, aga see selleks.)

Huawei sideseadmete kasutamist väldivad edaspidi mh sellised riigid nagu USA, Austraalia, Ühendkuningriik, Prantsusmaa, Uus-Meremaa ja Poola. Selgelt on Huawei vastu pigem sõbralikuks jäänud vähesed, Euroopast näiteks Island ja Saksamaa.

Huawei Technologies Eesti müügidirektor Alar Heikla kommenteerib Saksamaa otsust: "Saksamaa kui Eesti suuruselt neljas väliskaubanduspartner (USA on seitsmes) suutis tõrjuda välismaise poliitilise surve ja näidata, et suveräänsed otsused riigi tehnoloogilise arengu kindlustamiseks on võimalikud.

Seega jäid sakslased kindlaks tänavu aasta alguses võetud seisukohale, et nad ei poolda üleilmseid ja üldisi kaubanduspiiranguid."

Kaubanduspartnerite suuruste võrdlemine kõlab vastusena meie väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siemi hiljutisele teadaandele, et Eesti jääb Huawei osas kindlalt USAga ühte leeri.